1892-1957 TILBLIVELSEN AF ET FODBOLDIMPERIUM


Kort før indgangen til det 20. århundrede, blev den første reelle tribune tilbygget på banen. Der blev kigget mod St. James Park i Newcastle til inspiration, og tribunen blev opført på den plads, som 120 år senere er ved at blive færdiggjort som LFC’s nye Main Stand. 

Med Liverpools mesterskab nummer to, som kom i 1906 blev en ny tribune bygget, ud mod den berygtede Walton Breck Road. Navnet – The Spion Kop – blev givet af Ernest Edwards, sportsredaktør på Liverpool Echo, og var opkaldt efter den famøse bakke i Sydafrika, hvor 300 mand var faldet under Anden Boerkrig seks år forinden. En stor mængde af de faldne i slaget var fra Liverpool, og navngivningen – der som bekendt holder fast i dag – var en hyldest til disse. Det er selvsamme ”Spion Kop” som vi synger om, når Poor Scouser Tommy bliver sunget, og de krigsreferencerne i netop denne sang er da også til at få øje på. De næste 20 år stod The Kop under åben himmel, indtil man i 1928 byggede et tag, og tog det første skridt imod en egentlig tribune, ud fra i dags standarder. 
 

Opførslen af taget på The Kop, 1928.På dette tidspunkt var The Kop den største af sin slags i landet, og den rummede faktisk flere tilskuere end mange hele stadions. Det var ligeledes i 1928 at masten på et af de første jernskibe – SS Great Eastern – blev reddet, da skibet selv forliste ud for Rock Ferry. Masten blev reddet op af Everton Valley af en hesteflok, og blev hejst ud for The Kop – det er faktisk den flagstang man i dag kan se ved The Kop, som stammer helt tilbage fra dengang! 
 

Flagstangen ved The Kop stammer fra et gammelt jernskib, og står endnu.Frem til midten af århundrede tilblev stadion, med løbende tilbygning af tribuner og større kapacitet. I 1952 kunne LFC i februar måned, mod Wolvehampton Wanderers, markere den største tilskuertilslutning nogensinde med 61,905 tilskuere – en rekord som står endnu, og som ikke bliver brudt før der kommer (endnu en) markant udvidelse. I 1957 tilbyggede man med stadionbelysning, som et af de senere stadions i engelsk fodbolds historie, og med etableringen af stadionbelysning, tog man et stort skridt imod at blive et mere moderne og professionelt sammenskruet stadion, selvom der – som man kan se på billederne – stadig ikke var mange moderniteter som måltavle, skybox og massevis af ’concession stands’. Året efter kom en meget berømt mand ind i billedet – enter Shankly. 
 

Liverpools første træningssession i stadionbelysning, 1957.