DEN ENGELSKE FANSCENE FØR TRAGEDIEN


Den engelske fanscene i 80’erne, er blandt de europæiske fanscener som er mest kendt for sin forråede karakter. Mens det er meget vigtigt at understrege, at Hillsborough-tragedien på ingen måde beslægtede sig til hooliganisme, er det med til at give et perspektiv på hvordan fodboldfans blev betragtet af omverdenen og ikke mindst medierne i England og det øvrige Europa. 

Blot fire år før tragedien i Sheffield, havde forfærdelige scener udspillet sig i Belgien, under European Cup finalen mellem Juventus og Liverpool på Heysel Stadium i Bruxelles. En tragedie, hvor 39 Juventus-fans mistede livet, som et resultat af hovedsageligt britisk hooliganisme, men også et anspændt forhold mellem italienske og engelske fangrupperinger, et faldefærdigt stadion og groft forsømt planlægning fra UEFAs side. Episoden som den i Belgien, blev af mange betragtet som en kulmination på mange års tvivlsom opførsel fra grupper af fans, og til følge – mere end tvivlsom behandling af fans fra autoriteternes side. Det var blandt andet denne hooligan og nærmest bandeagtige-stemning i engelsk fodbold, som medførte at fodboldfans – ekstreme som ganske civile – blev behandlet som slagtekvæg under kampafviklinger, igennem 70’erne og 80’erne. Selv stadionet Hillsborough var igennem 80’erne kendt som et stadion, der ikke var sikkert at færdes på. I hvert fald ikke på Leppings Lane hvor tragedien udspillede sig. 

”It could have happened anywhere” er ofte blevet sagt om de to tragedier i LFCs historie, og det er derfor vigtigt at forstå perspektivet og den kontekst Hillsborough udspillede sig i. Forhistorier om dårlig fansikkerhed er utallige: fra tragedien i 1971 på Ibrox hvor 77 mennesker døde som resultat af en kollapset trappe, til ”The Bradford Fire” som kostede 56 mennesker livet, da en horribel stadionbrand brød ud på Valley Parade som følge af manglende sikkerhedsregulationer. Alt sammen som resultat af den manglende respekt, der var for menneskelivene hos fodboldfans…