1958-1989 THE SHANKLY, PAISLEY, FAGAN YEARS


Der er ingen person i Liverpool Football Clubs historie, med større betydning end Bill Shankly. Vi har en duo som følger stærkt efter – King Kenny og Bob Paisley – men Shanks betragtes som den største af dem alle. Samtidig blev perioden omkring påbegyndelsen af 60’erne der, hvor Anfields opbygning for alvor tog fart. I ’63 blev Centenary Stand – dengang under navnet Kemlyn Road – bygget op for alvor, og kunne holde 6.700 tilskuere. 1964 var året, hvor Anfield for første gang blev indtaget i den famøse ”all red”-spilledragt – introduceret af Shankly. Siden denne dag har Liverpool altid spillet i helrøde dragter på hjemmebane. 
 

Mighty Mouse – Kevin Keegan - samt Larry Lloyd iført de ikoniske helrøde dragter på Anfield.Udover det sportsmæssige, hvor stadion begyndte at tage sin form for alvor, kunne The Reds begynde at fejre ubesejrede streaks under først Shankly, men sidenhen i høj grad under Paisley, på netop Anfield. Fra 1970 til 1980 var der intet mindre end fire ubesejrede sæsoner på hjemmebane – noget der i høj grad er blevet tilskrevet det unikke stadion, som Liverpoolfans skabte på Anfield op igennem årtiet. Tilbage i 1964 – til den første Match of the Day udsendelse i historien – blev Anfield valgt som lokation. Da man fem år senere skulle broadcaste igen – denne gang i farve – var det ligeledes fra L4, Merseyside udsendelsen blev sendt. Dette bevidner om hvor stor en betydning klubben havde, og hvor toneangivende og sagnomspundent et sted Anfield var ved at udvikle sig til. I 1971 blev George Sephton ansat som stadionspeaker – og er sidenhen blevet kendt som The Voice of Anfield. Sephton havde i februar 2016 70 års fødselsdag, og kan altså fejre 45 år på posten. Har man været på Anfield, er man bekendt med stemmen, som leder os igennem dagens kamp, og sørger for at give de rette hyldester til Merseysides lokalbefolkning. 
 

George Sephton – The Voice of AnfieldNetop atmosfæren i denne periode er en af de ting som bliver fremhævet, og som i dag er en af årsagerne til at Anfields seneste udvikling begrædes. På dette tidspunkt var det nærmest kun lokale på stadion, og det var langt overvejende arbejderklassen som stod til fodbold og stod op. Billetterne var sat herefter, og fodbold handlede i høj grad om at give tilbage til sit lokalsamfund, snarere end at tjene endeløse penge. Netop derfor hører man mange af den ældre generation (+50 år) klage over, hvordan tingene har udviklet sig, og at Anfield er blevet et forskrækkende stille sted. 
 

"Have you ever heard 50,000 people purr with pleasure? Well, the Anfield spectators were doing that constantly as Liverpool stroked the ball around with one-touch moves of staggering accuracy. The current Liverpool team is playing better, more exciting, attacking football than any side I've seen since the war."- Michael Carters, Liverpool Echo – 1978 (Billede fra 1977)I 1981 besejres Liverpool på Anfield, efter en intet mindre end vanvittig streak på 85 ubesejrede kampe. Over tre år under Paisley, scorer Liverpool 212 mål, og lukker kun 35 ind. I samme periode har klubben to sæsoner som medfører sejre i Europa Cuppen. 

I det hele taget er det grønne år i start-80erne for Liverpool FC, som udover at fejre spillemæssige triumfer, har en integreret og vokal fanbase, som kreerer mange af de sange som i dag er populære at synge til kampene rundt omkring i verden. Her kom de mest berejste fans i England – Liverpool-fansne – som havde været i Europa og se holdet spille, og havde en kæmpe selvforståelse med oveni hatten. Det var The Glorious Years – fra ’77 til ’85 – og Anfield var et fort. Et historisk sted skabes i høj grad af den sentimentale værdi det tillægges, og med de mange historier betonen i L4 rummer, er det kun forståeligt at mange kigger tilbage på de smukke år i 70’erne og 80’erne. 

Ingen af de to skelsættende begivenheder skete på Anfield, men det endte dog med at få meget stor indflydelse på hvad der skulle ske med stadion den næste årrække. Først Heysel i ’85, som afskærmede Anfield for europæisk fodbold i seks år, og sidenhen Hillsborough, som direkte medfører ombygningen af Anfield…