1989 - FØR OPGØRET


Fodbold tilhørte i 80’erne Liverpool som by, og især den røde halvdel af Merseyside var bredt repræsenteret gennem hele årtiet, på banen såvel som på tribunerne. Anfield var i lange perioder et fort, og trofæerne væltede ind på stribe. 1989 skulle være endnu et i rækken, og drengenes FA Cup run var ikke nogen undtagelse for dette. Carlisle, Milwall, Hull og Brentford var blevet besejret forinden, og det var nu tid til årets semifinale – som sædvanligt afholdt på neutral grund, som traditionerne foreskrev det dengang. 

Valget var – ligesom det foregående år – faldet på Hillsborough i Sheffield. Afstanden fra de to nordengelske klubber var nogenlunde den samme, og på tidspunktet var Hillsborough et hyppigt anvendt stadion til disse kampe. Forudgående havde der i årene forinden været foruroligende episoder, hvor Leppings Lane – endetribunen bag målet, hvor tragedien udspillede sig – var blevet fyldt over sikker kapacitet. Først i 1981, hvor 38 var kommet til skade i et opgør mellem Tottenham Hotspur og Wolverhampton Wanderers, og efterfølgende havde både Leeds-supportere og Liverpool-supportere haft negative oplevelser med manglende sikkerhed på netop denne tribune. Der lå med andre ord en tragedie og lurede under overfladen, men både fra Sheffield Wednesday og South Yorkshire Police var man tilbageholden med at erkende sit ansvar i sagen. 

Allerede inden kampen dukkede de første kontroverser op. Mindre end en måned før kampen var politikommissær Brian L. Mole – som ellers forinden havde haft ansvaret for afviklingen af fodbold i Sheffield – blevet forflyttet til Barnsley, og det var derfor David Duckenfield der var blevet gjort ansvarlig for kampafviklingen. Duckenfield havde aldrig før haft ansvaret for en udsolgt fodboldkamp, og blev beskrevet som havende ”meget lidt, hvis nogen” erfaring med netop dette. 

Endvidere var allokeringen af billetter lavet således, at Nottingham Forest – til trods for at have betydeligt færre fans end Liverpool – blev tildelt det større område på stadion, for at undgå at de to holds fans krydsede ruter på vej til og fra kampen. Til trods for de store problemer den engelske fanscene døjede med dengang, var det ingenting i forhold til hvad der skete denne skæbnesvangre dag i South Yorkshire.