1997-1998 - STUART-SMITH, PHIL SCRATON & HJC


I 1997 blev det besluttet, at Lord Justice Stuart-Smith, som en del af den nye Labour-regering, skulle se på muligheden for at udføren en ny undersøgelse, af begivenhederne otte år forinden. At Stuart-Smith måske ikke var det rette valg til netop dette, kom ret hurtigt til udtryk under et af de indledende møder med de pårørende familier fra Hillsborough. Her kommenterede han, respektløst følgende: 
 

"Have you got a few of your people or are they like the Liverpool fans, turn up at the last minute?"En krads, og ikke mindst usædvanligt chokerende kommentar, fra vedkommende som skulle hjælpe familierne, som stadig ønskede flere svar, og ikke havde sluppet opmærksomheden fra den første rapport der, selvom den gav mange medhold, ikke var korrekt udtømmende. Familierne havde fået adgang til udtalelser, som de kunne se var blevet ændret, og var nu klar over at der var sket et cover up fra myndighedernes side. 

Blandt andet havde underkendt flere vidneudsagn, som blev ændret eller vurderet til at være forældede. Ændrede udsagn ville ikke tælle som nye beviser, og juridisk set ville Lord Justice Stuart-Smith derfor ikke inddrage dem i undersøgelsen. 

Omkring denne tid stifter vi for første gang formelt bekendtskab med Professor Phil Scraton, som ligeledes spiller en stor rolle i at afsløre det massive cover up som var i gang fra South Yorkshire Police, og de øvrige myndigheders side. Scraton, som selv er fra Wirral i Merseyside, var uddannet sociolog, og brugte i tiden omkring ulykken tid på at efterforske og publicere rapporter, som gik imod de officielle observationer og undersøgelser fra myndighedernes side. Det var under denne kontrol – scrutiny – fra Stuart-Smith, at hans arbejde for alvor kom frem i lyset på en bredere skala. 

Her tilegnede han sig nemlig adgang til samtlige rapporter på området, og gennemlæste dem i læsesalen hos House of Lords. Det var her de ændrede politiudsagn, som i mange tilfælde var komplet omskrevet, kom frem i lyset. Velvidende at dette var sket, var det stadig ikke nok til at Stuart-Smith ville omstøde hændelsen, og Scraton forblev til det sidste dybt kritisabel overfor netop hans arbejde. Scratons arbejde udgør størstedelen af det grundlag, som BBCs Hillsborough dokumentar fra 2016 er bygget på. Det var desuden Scraton som blev udpeget til at være formand for Hillsborough Independent Panel. 

Til trods for at Scraton havde offentliggjort og bragt opmærksomhed på det, var Stuart-Smith altså entydig i sin støtte til den oprindelige coroner Stefan Poppers føromtalte afgørelse. Ingen udsagn efter 15:15, hvor situationen der ledte til selve tragedien var overstået, ville indgå i undersøgelsen. Dette skabte nok engang stort oprør hos de berørte familier, men også hos den siddende Justice Minister, Lord Falconer som udtalte at han var overbevist om at denne konklusion var forkert, og at familierne nu oplevede at et cover up fra myndighederne blev mødt med endnu et. 

Anne Williams, som i mange år sad som chairwoman i Hillsborough Justice Campaign, førte en lang og sej kamp for retfærdighed til sin søn Kevin Williams, som døde i gymnastiksalen ved Hillsborough, umiddelbart efter ulykken. Hun havde forinden en af disse høringer i vinteren 97/98 sikret sig to vidner, i form af betjente, som var til stede under forsøget på redningen af Kevin. De havde begge erklæret, at de var blevet presset til at lave nye udtalelser og vidneberetninger om situationen. Ændrede vidneudsagn, som meget fik West Midlands Police til at se bedre ud. Efterfølgende trak den ene betjent – Derek Bruder – sit udsagn tilbage, mens den anden – Debra Martin – fastholdt sit udsagn. Martins udsagn blev overruled af Stuart-Smith, på baggrund af hendes overordnedes fastholdelse. Anne Williams udviklede sig til en massiv skikkelse i hele Justice Campaign’en, og var aktiv frem til sin død af kræft i 2013, i en alder af 60 år. 
 Det var også i 1998, at de første møder med netop Hillsborough Justice Campaign var begyndt at forme sig, og de blev tildelt det lokale de stadig befinder sig i på Walton Breck Road, lige overfor Anfield. HJC blev formet med henblik på en mere bred, og offentlig støtte til hele sagen, end den HFSG var og er kendt for. Her er der på kampdage åbent for alle, som føler at de associerer sig med tragedien, og man kunne – i hvert fald før i tiden – komme forbi og donere penge og få stickers. Det er selvsamme sted, vi fra LFC Denmark Family har været forbi og donere og aflevere vores ”LFC-Danmark” armbånd flere gange, senest tilbage i november 2015. 

For alle familierne stod det efterhånden klart på dette tidspunkt, at kampen ville være endnu længere og sejere, end de nogensinde havde fortjent eller forventet. Men folk på Merseyside giver ikke op så let…