2009 - 2010 -> 20 ÅRS MÆRKEDAG, HFSG & HIP


Ved 20-året for tragedien, i april 2009, blev den hidtil største ceremoni afholdt på Anfield, hvor 28.000 deltagende var mødt op for at vise deres respekt og deltage. Efter flere stille år, var der i anledningen af 20-året for katastrofen igen blevet åbnet for, at den utrættelige søgen efter retfærdighed kunne fortsættes fra officielt sted. 

Andrew Burnham, som var en del af Labour-regeringen på dette tidspunkt i kraft af sin rolle som Sports Minister, var til stede på dagen. Hans tale blev overdøvet af de fremmødtes ”Justice for the 96” afkrævede nu at alt information om Hillsborough-tragedien kom frem i lyset. Fire dage senere, 19. april 2009, bekræftede Home Secretary Jacqui Smith, at hun havde anmodet om at alle hemmelige filer fra Hillsborough, samt tidligere undersøgelser kom frem i lyset til efterforskning, og efterfølgende afholdt hun møder med HFSG. Som følge deraf blev Hillsborough Independent Panel indsat, hvor føromtalte Phil Scraton blev indsat som hovedefterforsker. 
 Hillsborough Independent Panel blev stiftet i januar 2010, med henblik på at gennemgå samtlige hemmelige, ændrede og afviste dokumenter og beviser i henhold til tragedien i ’89. Målet var at øge public awareness på tragedien, og ikke mindst de kontroversielle omstændigheder sagen var blevet behandlet på efterfølgende. Sidst men ikke mindst, var der også et tydeligt og forståeligt ønske, om at få stillet nogle af de mange politifolk og øvrige instanser til ansvar, for den tragedie som de var med til at eskalere. Indsættelsen af HIP betragtes af mange som det største slag for retfærdigheden i nyere tid, og det var også stiftelsen af dette organ, som gjorde at man langt om længe kunne få den længe ventede disclosure. 

8. marts 2011 kom udmeldingen fra Hillsborough Independet Panel, at man ville eksaminere og undersøge alle de skjulte dokumenter der førhen havde forelagt, og at man nu endegyldigt ophævede det meget kontroversielle cut off kl 15:15, som ellers havde gjort tidligere efterforskninger utilstrækkelige og mangelfulde. Hermed var der langt om længe belæg for endelig at kunne lave en fuldkommen undersøgelse af begivenhederne på Hillsborough.