SEPP VAN DEN BERG - HOLLANDSK STORTALENT ?>


  • FLERE STATISTIKKER


SEPP VAN DEN BERG - HOLLANDSK STORTALENT


Jeg skal da være ærlig at sige, at første gang jeg stiftede bekendtskab med Sepp van den Berg var i Football Manager 2019, hvor jeg hentede ham til Tranmere Rovers, i et forsøg på at hive den tredje klub fra Merseyside op i Premier League, og jeg kan da fortælle, at han hurtigt blev en ganske solid fanfavorit for Mike Dean og de andre ’Tranmere-ultras’. Næste skridt For mit kendskab til den nu 17-årige hollænder blev så da FIFA 19 kom ud, hvor han endnu en gang blev hentet til mighty Tranmere, i et forsøg på at vinde Premier League (de af jer der spiller begge dele ved, at det er noget nemmere at gøre i FIFA end i FM).

Men efter de flotte præstationer i FM og FIFA, hvor han har været med til at føre mig til Championship i begge spil og FA Cup-sejr i FIFA, så begyndte jeg da at undersøge hvem den her spiller, med ild som hår, var. På det tidspunkt viste det sig, at han allerede havde spillet en del kampe på førsteholdet for PEC Zwolle, faktisk så mange, at han havde slået Clarence Seedorfs rekord som den yngste spiller der har spillet mindst 10 kampe i den hollandske æresdivision. Han var også blevet en fast bestanddel af start 11’eren, hvor han havde spillet 17 kampe i en alder af 16, hvoraf de 12 af dem var fra start.
 

Hvem er Sepp van den Berg?

Det jeg også fandt ud af var, at han lignede skulpturen på prototypen af en moderne central forsvarsspiller, og det er bestemt ikke noget der kommer ud af det blå. VDB startede nemlig sin karriere i Zwolle med at spille på højrekanten, hvor han terroriserede forsvarsspillere med sin høje fart. Her udviklede han sig naturligvis også teknisk og lærte hvordan man kærtegnede bolden på fødderne. Det var dog ikke hans position, og efter noget tid som angriber blev han omskolet til højre back, inden han til sidst blev hevet ind i det centrale forsvar, hvilket gav god mening, da ”knægten” står 189cm højt.

VDB er fra Zwolle, han er 17 år gammel og har fødselsdag d. 20. december. Han er, som nævnt, en hurtig herre, specielt taget hans 189cm i betragtning, hvilket også gør, at han kan råde bod på de fejl der naturligvis kommer i en alder af 17 år. Han er dog også rigtig dygtig til at træde frem i forsvaret og forudse spillet, hvilket er en evne der er svær at lære og en evne der er kommet ret tidligt, hvilket sandsynligvis er årsagen til, at der har været så stor interesse for ham.

Grundet hans start af karrieren, hvor han spillede længere frem af banen, virker han også som en naturlig boldspiller og er ikke bange for at føre bolden frem i banen, mens hans afleveringer typisk sidder lige i skabet, både korte, hvor han og lange – han registrerede den næsthøjeste afleveringsprocent i Zwolle i sidste sæson. Her ramte han nemlig sine medspillere 90% af gangene på de korte afleveringer, hvilket er to procent færre end VVD, og 57,5% af gangene på de lange afleveringer, hvilket er højere end VVD, som har bedste stats af de centrale forsvarsspillere i Liverpool.

Med alderen følger dog også manglende fysik. Han er en noget tynd rad, som efter sigende skulle have lidt problemer mod fysikken hen mod slutningen af kampen. Det er dog fuldt forventeligt for en spiller i den alder, og det er noget der nok skal blive bygget på i Liverpool, hvor han skal afstå store fysiske spillere som Salomon Rondon.

Som nævnt tidligere, så er han en ung mand med hovedet skruet ordentligt på. Han virker moden i sin fremgang og har store forventninger til sig selv, hvilket betyder at han sigter højt. Det betyder dog også, at han kan lade sig påvirke af sin præstation, hvis han laver en fejl, men at han er klar over, at det er noget han skal arbejde på, hvilket er imponerende selvindsigt for en spiller i den alder:

”Jeg kan være meget kritisk overfor mig selv. Da jeg var yngre, kunne det virkelig komme i vejen for mig. Hvis jeg lavede en fejl, kunne jeg nogle gange lade mit hoved hænge i resten af kampen, men det er meget bedre nu”, og han fortsatte:

”Jeg er ret rolig, ikke typen der er bekymret over hvilken modstander jeg står overfor i tunnelen. Det eneste jeg kan gøre, er at spille mit eget spil. Når jeg går ind i en duel, så er det ligegyldigt om han spiller for Volendam U19 eller Robin van Persie – man skal bare vinde alle sine dueller. Navne betyder ingenting”.

Den rolige mentalitet i den unge hollænders spil gør, at han har et køligt overblik på banen, og med den høje fodboldforståelse han har, så bringer det en rigtig god side frem i VDB. Hans gode evne til at læse spillet betyder nemlig, at han sjældent ligger ned i tacklinger, men i stedet undgår dem ved at træde ind i boldens bane. I en sæson hvor han spillede 1656 minutter, både for Zwolle og Holland U19, formåede han nemlig at ’intercepte’ bolden syv gange for hver 90 minutter han spillede, men man skal dog huske på, at statistikker ikke altid fortæller sandheden.
 

Hvorfor Sepp van den Berg?

Først og fremmest, så er der vist meget får der kan være i tvivl om de hollandske holds evne til at producere unge talenter. Man skal ikke længere tilbage end september sidste år, før vi finder det seneste skud på stammen i Ki-Jana Hoever, som blev den tredjeyngste debutant for Liverpool, da han i januar blev skiftet ind imod Wolves i FA Cuppen.

Dengang var Hoever bare 16 år, og det gav genlyd i hele fodboldverdenen da den unge Hoever blev skiftet ind for en skadet Dejan Lovren. Imens Hoever fik den ene kamp på førsteholdet og derefter måtte tilbage til U23-holdet, så var der en noget lettere banet vej til førsteholdet for VDB, da han debuterede for Zwolle tilbage i marts i 2018, da han som 16-årig blev skiftet ind i pausen mod Groningen, i en kamp de tabte 2-0.

Inden debuten i marts, blev VDB i januar 2018 kåret til måneden ungdomsspiler i Zwolle for december 2017, og måneden efter blev han belønnet for sine flotte præstationer, da han skrev under på sin første professionelle kontrakt med klubben, der lød på to år, og det var med netop den kontrakt, at der blev lagt en plan for VDBs udvikling i klubben.

Netop den plan kan have været årsagen til, at det lige netop var VDB som Liverpool gik med, for Zwolles strategi er nemlig at udvikle ungdomsspillere fra klubbens eget akademi og træne dem til at blive klar til førsteholdet, fremfor at bringe transfers ind. Og netop derfor vil VDB også være foran Hoever i køen, selvom de har omtrent samme alder og begge besidder et massivt talent. VDB sluttede nemlig sæsonen af med at starte fem af de sidste syv kampe for Zwolle i 17/18-sæsonen.

Der var altså mere plads til et talent som VDB i Zwolle, som lå forholdsvis komfortabelt udenfor nedrykningszonen, end der var for Hoever i Liverpool, hvor man i denne sæson kæmpede med om både Premier League- og Champions League-titlen. Og selvom VDB har fået mindre spilletid efter Jaap Stam overtog trænerrollen i den hollandske klub, så virker det til, at hans udvikling er langt foran hvad andre på samme alders udvikling er, fordi han fik muligheden for at udvikle sig på et hold der satser på akademispillere fremfor transfers.
 

Hvad kan vi forvente?

Der går lidt tvetydige rapporter på nettet, hvor flere melder om, at VDB er en signing til akademiet, mens andre melder om, at han skal direkte ind og være en del af førsteholdet. Jeg tror mest på det sidste, men det skal dog siges, at det, at være en del af førsteholdet, kommer an på hvordan man definerer det.

VDB kommer uden tvivl til at skulle træne med på førsteholdet, meget som Curtis Jones, Rafa Camacho og Ki-Jana Hoever har gjort det i den forgangne sæson. Men netop som i sidste sæson, så vil det nok være småt med spilletid til de unge drenge – Carabao Cup og FA Cup må være målene for de unge drenge. Derfor vil han primært komme til at spille på U23-holdet, hvor han vil kunne holde sin fitness ved lige, om end det ikke er på samme niveau som førsteholdet. Det skal dog siges, at Liverpool for første gang kommer til at spille EFL Trophy, som er en turnering for holdene i League 1 og League 2, mens 16 af de bedste akademier i England også har mulighed for at stille med et ungdomshold.

Han kommer altså også til at få førsteholdsfodbold på akademiet, om end det er mod hold fra League 1 og League 2. Det burde dog ikke have den store indflydelse på planen med ham, da jeg tror han som udgangspunkt vil være på U23-holdet for at holde formen ved lige, mens han kommer til at træne med førsteholdet for at lære og forstå processerne i Jürgen Klopps system, samtidig med, at han får mulighed for at gå op og ned af nogle af verdens absolut bedste spillere, og ikke mindst verdens bedste forsvarsspiller. Jeg tror dog på, at han nok skal få nogle minutter på førsteholdet, skader eller ej, da han er vant til at spille seniorfodbold, selvom det er på et lavere plan end Premier League – det er ikke mange 17-årige der har stået i direkte duel overfor Robin van Persie.
Kunne du lide denne artikel?
Seneste nyhederBliv medlem - FRA KUN 25,- pr. måned