CLARK JAMES: HELT TÆT PÅ – PORTRÆT AF EN ILDSJÆL


  • NÆSTE KAMP
  • FLERE STATISTIKKER


CLARK JAMES: HELT TÆT PÅ – PORTRÆT AF EN ILDSJÆL


Forord:


Den 2. august 2014, altså for snart fire år siden, sendte jeg Clark James en e-mail, hvori jeg spurgte ham, om det daværende LFC Danmark kunne bruge en frivillig med noget på hjerte, når det kommer til Liverpool.

Clark svarede retur, at jeg var velkommen til at sende ham en prøveartikel, og hvis ellers han vurderede, at den var kvalificeret, så kunne jeg betragte mig selv som skribent hos LFC DK. Det gjorde jeg så, og han var tilfreds med, hvad han læste. Han spurgte mig oveni købet om, hvorfor jeg først bankede på deres dør nu, hvor de havde været i gang i et godt stykke tid.

Mit svar var, at jeg fandt Facebooksiden og hjemmesiden interessant og ikke mindst seriøs. Siden 2014 har jeg så været en del af teamet bag LFC Family DK, som det hedder i dag, og det har udelukkende været en fornøjelse fra min side. Min tid tillader ikke længere de voldsomt dybdegående og nørdede artikler og analyser af Liverpool FC, til gengæld udsender jeg min personlige ’Buskelyse’ på min egen Facebook-profil efter hver kamp - og her var Clark af den overbevisning, at den ligeledes skulle på LFC Family-sitet, så det er den kommet nu.

Her små fire år efter er Family-miljøet vokset endnu mere, og næsten 25.000 danske Liverpool-fans følger på LFC Family DK med i vores fælles udgangspunkt: Liverpool Football Club. I spidsen for foretagendet finder man Clark James. Han er her, der og alle vegne, ham Clark. Det har mange nok lagt mærke til.

En kæmpe ildsjæl, som jeg personligt finder yderst interessant. Jeg mødte ham for første gang tilbage i 2014, nærmere bestemt den 15. april - altså på 25-årsdagen for Hillsborough-tragedien. Det var på den engelske ambassade på Østerbro, hvor Clark sammen med 4-5 andre venner var mødt op for at mindes de 96 engle.

Jeg var selv til stede for at lægge en buket blomster og Clark tog på et tidspunkt ordet og sagde lidt bevingede sætninger. Jeg husker, at jeg tænkte; ‘ham der gutten, han er da en velformuleret type’. Derudover anede jeg intet om ham, men han oplyste, at han talte på vegne af LFC Danmark, og samme dag begyndte jeg at følge Facebooksiden.

Sidenhen har jeg lært ham endnu bedre at kende. Blandt andet via lidt optrædender i LFC Family DK’s KopCast-udsendelser, ligesom jeg sidste sommer blev hans fodboldtræner på det lokale LFC København-hold.

Jeg er altid selv blevet beskyldt for at være nørdet omkring Liverpool. Men her har jeg mødt min overmand. Manden kan svare på alt. Stil ham spørgsmålet om hvordan det gik Liverpool mod Tottenham på Anfield i 2001/2002-sæsonen. Så serverer han målscorerne og minuttallene for dig inden for 20 sekunder.

Han er en ildsjæl af de helt store. Jeg beskæftiger mig selv med ildsjæle i min egen dagligdag, og jeg genkender Clarks ildsjæl i mig selv. Han er en hyggelig og inspirerende fyr, som jeg synes fortjener mere anerkendelse end den, han allerede får for sit enorme store arbejde omkring LFC Family DK.

Jeg satte derfor Clark James i stævne til et dybdegående interview på en lækker varm sommerdag ude på Gladsaxe Stadion, hvor Clark i de seneste uger sammen med sin kollega og medstifter af LFC Family DK, Kenneth Gregersen, har arbejdet i døgndrift for at få alt klappet og klar til det største arrangement på dansk grund nogensinde, ja vel i hele Skandinavien faktisk, når det kommer til Liverpool FC - nemlig lørdagens Champions League-finale mod Real Madrid.

Det tog i alt tre yderst interessante timer, hvor Clark tog mig med hele vejen igennem sin barndom, ungdom og tiden med Family. Tak til Clark for velvilligt at stille op og besvare spørgsmål, omend det næsten ikke var nødvendigt at stille ham nogen, for når først, han åbner munden, så taler han i en strøm uden lige. Sådan er en rigtig ildsjæl.

/ Frederiksberg den 28. maj 2018

Martin Busk


Portræt af en ildsjæl

Clark James er blot 26 år gammel. Dermed er han, for at bruge sine egne ord, en ung studerende, der på den ene side er i gang med at finde ud af, hvad det er han gerne vil og på den anden side er fuldt ud bevidst om, hvad det er, han gerne vil. Han er i gang med sin bachelor inden for Sportsmanagement og bygger ovenpå sin markedsføringsøkonom-uddannelse, som han færdiggjorde sidste sommer.

Til januar er han helt færdig med smutturene ud på Cphbusiness i Lyngby. Han opfylder sine studiepoint for fremmøde, men bruger kun mellem 15 til 20 timer om ugen på det. For mentalt er han et helt andet sted, nemlig hos LFC Family-projektet. Kort efter Champions League-finalen skulle han have været til eksamen, men vælger at tage re-eksamen, da finalearrangementet har haft 1. prioritet.

Derfor er det også hans målsætning at kunne leve helt eller delvist af LFC Family DK efter januar 2019. Han indrømmer blankt, at både uddannelsen til markedsføringøkonom og nu professionsbacheloruddannelsen i sportsmanagement udelukkende er taget for at købe sig tid. Tid til at tiden bliver moden for, at han kan leve af Family-projektet. Det er Clarks umiddelbare store drøm. En drøm han går benhårdt efter at udleve.

Som barn ville han gerne være sportsjournalist og sportskommentator. Den tanke er i høj grad skudt til hjørnespark, fordi hjertebarnet hedder LFC Family DK. Han udelukker dog ikke, at det en dag kan blive aktuelt med en rolle indenfor mediebranchen, men omvendt er han heller ikke meget for at binde sig, eller sætte sig selv i en specifik bås, så han vælger at tage tingene, som de kommer.

Clarks kæreste hedder Karina. De har været kærester siden 2016. De bor endnu ikke sammen, og det passer dem begge rigtig fint. Op til Champions League-finalen ser de ikke meget til hinanden, men han er ikke i tvivl om, at hun er kvinden i hans liv. Hun forstår hvor vigtig LFC Family DK er for ham.

Hun læser selv og er i gang med kandidatuddannelsen i generel pædagogik. Clark udtrykker, at han føler sig tryg og rolig i Karinas omgivelser. Han bor på Østerbro i sin lejelejlighed, hvor han og en ’roomie’ - ovenikøbet en, der holder med Manchester United, har indlogeret sig sammen. Her har han boet siden 2012.


Opvæksten

Bopælen på Østerbro er tæt på at være en af de længste perioder i sit liv, hvor han har haft fast base. Han har nemlig boet ikke færre end 21 steder i sit stadig unge liv. Fra han i 1991 blev født på Roskilde Amtssygehus og frem til han var 9 år, nåede han at bo hele 17 forskellige steder.

Alle sammen i hovedstadsområdet, med undtagelse af en enkelt afstikker til Tjæreborg i det vestjyske.

-Mine forældre var begge narkomaner, og jeg boede hos min mor. Min far, der ikke længere lever, var ofte voldelig overfor min mor, så vi måtte flytte mange gange, nærmest sådan stikke lidt af fra ham, fortæller han.

Man kan roligt fastslå, at der var tale om en hård barndom. Men sådan har Clark aldrig selv set på det.

-Da jeg var i det, var det ikke så hårdt, som det kan kan lyde her efterfølgende. Jeg har altid været fortaler for ikke at bruge det at have haft en hård barndom, som en undskyldning i livets forskellige henseender. Det er lidt for nemt og lidt for letkøbt. Selvfølgelig er vi ofte et produkt af vores forældre, men vi kan altid selv vælge vores egen retning, og det har jeg valgt at gøre og får så det bedste ud af det.

Som 13-årig flyttede Clark ind hos sin plejefamilie. En familie han stadig ser den dag i dag, og han omtaler plejeforældrene Christian og Christa som sine forældre, ligesom Max og Olivia omtales som sine to små halvsøskende. Han kommer hjem på besøg hos dem en gang om ugen. Han ser også ofte sin biologiske lillebror William, der er 10 år yngre og som moren fik med en ny mand.

Det knap så dansk-klingende navn stammer fra farens side af familien. Clarks farfar er nemlig fra det eneste engelsktalende land i Sydamerika, Guyana, der er en gammel britisk koloni. Dermed var Clarks far halv og Clark selv kvart guyanesisk.

’Tre generationer af The James family: Farfar George, far Alan og lille Clark i den prikkede bjergtrøje’

-Min farfar, der stadigvæk lever, men som jeg ikke har set i mange år, har absurd mange børn. Hold nu fast: Han er far til hele 43 børn og det nærmest i alle verdens lande. Han har været godt om sig, må man sige og en af dem, var så selvfølgelig min far.

Igennem LFC Family DK-foretagendet har Clark efterhånden prøvet at være i medierne en hel del gange. Det kom han også allerede - dog ganske uvidende - da han blot var 10 uger gammel: Hans biologiske forældre bortførte ham nemlig fra Roskilde Sygehus, hvor han var indlagt til observation.

Det blev til en tophistorie i Ekstra Bladet, der fandt Clarks mor og far under bortførelsen. De havde taget ham, fordi socialforvaltningen ikke mente, at forældrene var i stand til at varetage forældrerollen. Efter to dages flugt afleverede de ham dog tilbage.

Op igennem hele sin opvækst var Clark altid bidt af sport. Fodbold, cykling, bordtennis, ja al slags sport faktisk. Han dyrkede også rollespil en overgang og drog udklædt af sted ud i skovene. Han spillede også selv fodbold. Blandt andet en del år i KFUM inden det i gymnasietiden blev til KB.

I dag ‘hygger’ han sig på LFC Københavns Serie 3-hold, et hold han i 2015 (selvfølgelig) selv var med til at stifte og med hvem han sidenhen har været med til at sikre to oprykninger. Han er midterforsvarer, en teknisk velfunderet en af slagsen og enorm hovedstødstærk.


Liverpool FC

Adspurgt om hvornår han begyndte at følge Liverpool FC, svarer Clark:

-Jeg begyndte så småt at følge med omkring Liverpool i 2003/2004-sæsonen. Min onkel var lidt hygge Liverpool-fan, og han havde sørget for, at min mor kunne give mig min første Liverpool-trøje.

-Det blev mere markant i 2004/2005-sæsonen. Dengang kunne man jo ikke følge alle Liverpools kampe på tv, som man kan i dag. Der var ingen Facebook, men der var kommet en tv-kanal der hed Viasat Sport og de viste hver tirsdag aften LFC-TV og genudsendte kampene fra weekenderne, så jeg undlod simpelthen at følge med og så ikke resultaterne frem til tirsdag aften, hvor jeg så sad i spænding og fulgte med i en 2-3 dage gammel kamp, som jeg ikke kendte udfaldet af og håbede på en Liverpool-sejr.

-Mit moment - og der hvor Liverpool strøg helt ind under huden på mig, var den 8. december 2004 i den magiske kamp på Anfield mod Olympiakos i Champions League, hvor Liverpool skulle vinde med to mål for at gå videre til knock-out fasen. Det så sort ud. Rivaldo gjorde det onde ved os og bragte grækerne i front. Benitez tryllede og fandt et par ukendte navne frem (Florent Sinama-Pongolle og Neil Mellor, red.) der sørgede for, at vi kom på 2-1, hvilket dog ikke var nok. Men med bare 4 minutter tilbage tordnede Steven Gerrard kuglen i kassen, og jeg var solgt!

Vi ved jo alle hvordan det gik sidenhen. Liverpool vandt i den sæson det femte CL-trofæ. Det skete som bekendt i Istanbul på den mest magiske aften i fodboldhistorien. Men hvordan oplevede Clark egentlig selve finalen?

-Jeg er 1,85 høj, men dengang var jeg ret lille, faktisk blot ‘en lille lort’ på 1,55. Jeg var 13 år gammel og havde fået lokket en af mine venner med til finalearrangement på Vega. Der var fyldt til bristepunktet, og jeg kunne ikke se en skid blandt alle de granvoksne mænd, så det endte med, at vi tog hjem.

-Ovenpå den skuffende 1. halvleg og bagud 0-3, havde jeg egentlig ikke lyst til at se mere af ydmygelsen og slog over på en anden kanal. Det blev min kammerat lettere fornærmet over. Han var ikke voldsomt fodboldinteresseret, men var taget med både på Vega og med hjem til mig og han gad ikke, at vi så skulle se noget andet, når nu han trods alt var taget med for at se fodbold. Så han fik mig overtalt til at skrue tilbage på kampen og dermed oplevede jeg hele triumfen og det kæmpestore mirakel, der var tale om. Jeg er enormt glad for og taknemmelig over, at han fik mig på andre tanker. The rest is history, som man siger!

Clark glipper aldrig en Liverpool-kamp. Eller det vil sige næsten aldrig. Han har sammen med en lille gruppe venner, et fast serveringsjob i Store Bededagsferien hvert år og det har det sjovt nok med altid at være når Liverpool spiller. Det er han ikke begejstret for, men han ‘overlever’ som regel den ene gang om året, hvor han ikke får dem at se på live-tv.

Der skulle dog gå næsten 10 år fra Clark blev Liverpool-fan og til, at han rent faktisk satte sine ben på Anfield Road for første gang. Først i 2014 bød muligheden sig for at komme afsted, men til gengæld var det til et Merseyside Derby mod Everton, en kamp der endte med en 4-0 sejr til de røde. Sidenhen har han besøgt Anfield yderligere 11 gange og har i alt oplevet 10 sejre og 2 uafgjorte på sine 12 ture hjem til fodboldens mekka.

Den ultimativt største oplevelse på Anfield kom i starten af sidste måned - nemlig i 3-0 sejren over mægtige Manchester City i denne sæsons CL-udgave. Der er også kommet gang i udebaneturene. Han har oplevet Old Trafford sammen med The Travelling Kop, ligesom det er blevet til Champions- og Europa League ture til både (Real) Madrid og (Borussia) Dortmund samt i denne sæson til både Porto og Rom.


Clark James på et af sine 12 besøg på Anfield

LFC Family

Clark James er medstifter af det, der i dag hedder LFC Family DK. Det er en virksomhed, der blev stiftet i sommeren 2015, men som egentlig allerede startede den 23. april 2012 og har dermed nu rundet 6 år på bagen. Det hele startede dog i slutningen af 2011.

-Jeg syntes, at der manglede et forum og et sted med nyheder om Liverpool FC. Et sted hvor de seneste nyheder dukkede op, og hvor man kunne læse om hvad der skete i klubben, om spillerne og deres præstationer. Derfor besluttede jeg mig for at oprette en Facebookside, der blev kaldt “Liverpool FC Danmark - Nyheder, transfers og meget mere”.

-Sammenlignet med i dag, et utroligt langt navn, men ikke desto mindre, var der ret hurtig stor interesse for siden. Jeg var og har altid været meget nørdet, så jeg sad og lavede statistikker på spillerne og smed dem efterfølgende ud på siden.

I forbindelse med oprettelsen og beskrivelsen af siden, valgte Clark James sætningen: “Målet med siden er at få flere Liverpool-fans op af sofaen og komme ud og se vor elskede klub spille blandt medfans på barer, caféer og i andre sociale rammer!” Den beskrivelse står stadigvæk malet ud over LFC Family- projektet. For det er nemlig fortsat det store mål.

-Samtidig med oprettelsen af Facebooksiden var jeg begyndt at komme på Southern Cross i indre by, for at se Liverpools-kampe. Nogle gange med kammerater jeg fik lokket med, andre gange alene. Der var flest Arsenal-fans, men der var også få der holdte med Liverpool.

En af dem Clark mødte derinde var Cillian Murphy. De havde i forvejen haft lidt kontakt via Facebook. I forbindelse med Carling Cup-finalen i 2012, hvor Liverpool på dramatisk vis slog Cardiff City efter forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence, lod de for første gang mærke til hinanden.

I starten af maj samme år, da Liverpool tabte FA Cup finalen til Chelsea, faldt Clark og Cillian i snak og begge kunne straks mærke og fornemme, at her var noget at bygge det nyopståede venskab op omkring, nemlig Liverpool FC. Cillian Murphy beskriver sit første møde og sin tid med Clark således:

-Det var i vinteren 2012 og gennem vores fælles ven Jonas (Eskildsen, red.), at Clark og jeg blev sat i forbindelse med hinanden gennem Facebook. Jonas, der ligesom Clark og jeg, er stor Liverpool-mand, kunne berette om at Clark havde en vision om at starte et nyhedsmedie omkring Liverpool. Et medie, der dækkede vores yndlingsklub og store passion, på et niveau som klubben fortjente herhjemme.


Clark sammen med Cillian Murphy – to nære venner – også efter at samarbejdet er ophørt

-Tiden skred frem, og snart stod Liga Cup-finalen på Southern Cross for skud. Det var mit andet besøg på baren i Løngangsstræde, og et succesfuldt et af slagsen. Skæbnen ville dog at en forsigtig teenager som jeg selv, blev fanget i at juble med de to gutter jeg kendte og var afsted med, og ud af øjenkrogen kunne jeg se en feststemt Mr. James fyre den af.

Det var dog først i forbindelse med den tabte finale til Chelsea i maj måned, at et reelt møde og håndtryk blev udvekslet. Clark satte Cillian ind i sine drømme og mål med Facebooksiden og Cillian delte lidenskaben og passionen og ville gerne være med til at etablere LFC Danmark. De var på bølgelængde og meget enige om retningen. Cillian husker det således:

-Derfra gik det kun én vej. LFC-Danmark, der har været offer for ikke så få navneændringer i tidens løb, blev for alvor stiftet - og jeg kunne smide den stolte titel ‘Co-Founder af Liverpool FC Danmark - Nyheder, transfers og meget mere” på både min Facebook-profil og mit CV.

-Dette blev samtidig og utvivlsomt også starten på et glorværdigt venskab og professionelt forhold, som for Clark stadig består, mens jeg i juni 2017 blev enig med Kenneth og Clark om at vores veje skulle skilles i forhold til LFC Family DK.

Inden det kom så langt, så bragede Clark og Cillian derudaf. I august 2012 fik de lavet en hjemmeside, under navnet lfc-danmark. En hjemmeside der skulle bruges til artikler de skrev om Liverpool. Samtidig var de af den opfattelse, at de københavnske Liverpool-fans skulle samles under ét tag.

Southern Cross var jo primært et Arsenal-tilholdssted, så op til 2013/2014-sæsonen, gik de i gang med at se nærmere på et alternativ. De kom i kontakt med Café Ludwigsen på Vesterbro og indgik en aftale med dem om, at Liverpool-fans kunne samles der til kampene.

2013/2014-sæsonen var også lig med opturssæsonen under manager Brendan Rodgers, hvor Liverpool præsterede på et i nyere tid, hidtil uset højt niveau. Derfor var der ret hurtigt tale om en stor interesse for Liverpool-fans i at se kampene sammen på Ludwigsen. Sæsonens første kamp mod Stoke, der blev vundet 1-0 og hvor Simon Mignolet nappede et straffespark til sidst i kampen, samlede 120 supportere.

Gennemsnittet derefter lå på 30-40 fremmødende, men i foråret 2014, hvor Liverpool længe lå til at vinde mesterskabet, eksploderede det hele:

-I sæsonens sidste 11 kampe havde vi bogstaveligt talt fuldt hus. Der var plads til 220 mand på Ludwigsen, men ejerne mente at der til disse kampe var et sted mellem 250 og 300 fans samlet. Der var kø og folk stod som sild i en tønde. Der var fuldstændig proppet og stemningen var euforisk. Vi kunne sætte kryds ved vores hovedformål; nemlig at samle Liverpool-fans i fællesskab og et fan-miljø, der ikke var set tidligere.

Samtidig var Facebooksiden kommet op på små 9.000 følgere, og der var kæmpe interesse om dette nye fælleskab.
Clark James fortæller om den videre færd:

-Op til 2014/2015-sæsonen begik vi en fejl. Vi fik måske en smule storhedsvanvid ovenpå afslutningen af 13/14-sæsonen. Vi mente, at vi skulle opholde os på et større sted end Ludwigsen, fordi der ikke rigtigt var plads nok til de allerstørste kampe. Store kampe vi forventede ville fortsætte i 14/15-sæsonen.

-Derfor fik vi kontakt til Krazy Kanguruh Bier Bar og lavede en aftale med dem. Her var der ihvertfald plads nok. Vi fik lavet nogle fordelskort til fans af Liverpool således, at man kunne få procenter på køb i baren, men sandheden var, at vi slet ikke kunne leve op til det antal fremmødende fans, vi troede vi kunne mønstre. Det var de selvfølgelig ikke tilfredse med, så derfor enedes vi om at ophøre samarbejdet i februar 2015.

-Set i bakspejlet skulle vi aldrig være skiftet stamsted. Det var dyre lærepenge. Men vi troede efter jubelsæsonen, at Liverpool skulle være toneangivende både i Premier League og Champions League. Men sådan gik det desværre ikke.

Herefter fik Clark og Cillian så en aftale i stand med Bootleggers inde ved Torvehallerne. I øvrigt med de samme ejere som Café Ludwigsen. Det varede i et års tid. Så ønskede Bootleggers at lave et nyt koncept, med et noget mere ‘modent’ fremmøde, der ikke udgjorde skrålende fodboldsupportere, der ovenikøbet og særligt på hverdagsaftener, gjorde naboerne småsure med chants ud over hele Nørreport.

Ejerne bag ønskede dog ikke at lade fansene stå uden stamsted og tilbød derfor, at man kunne komme tilbage på Ludwigsen. Noget alle bakkede op om, fordi så var ringen ligesom afsluttet og man var tilbage ved romancen fra 13/14-sæsonen og den dag i dag er ‘Luderen’, som den kaldes i folkemunde, det mest gyngende og syngende stamsted for fodboldfans af Liverpool FC.

Der er pr. sæson tale om et gennemsnitsfremmøde på 70-80 stykker. En hverdagsaften til en 3. runde kamp i Carabao Cuppen trækker måske 30 fremmødende, til gengæld trækker de store kampe, og som man også så det i 13/14-sæsonen, fulde huse.

Sideløbende med denne fase fra 2013 og frem mod 2015, skete der det, at Clark James fik nys om et lignende fan-miljø på Fyn, dengang på Kick Off Sportspubben i Odense, i dag på Old Irish Pub. I efteråret 2013 drog en lille flok, med Clark i spidsen, på ‘udveksling’ til den fynske hovedstad i forbindelse med en kamp mod Crystal Palace.

I Odense havde de en decideret fanklub med et klassisk forenings-setup og med en bestyrelse i spidsen. Formanden for denne fanklub var Kenneth Gregersen. Han og den øvrige bestyrelse var ekstremt godt organiseret. For Clark var det en helt anden oplevelse at komme til arrangement i Odense i forhold til dem han selv stod i spidsen for i den københavnske.

Han fandt, måden de strukturerede sig på, enormt interessant og spændende - og der var straks god kemi mellem ham og formand Kenneth Gregersen. Det resulterede blandt andet i et modbesøg i foråret 2014, på Ludwigsen - fra fanklubben i Odense.

Det var her, at Clarks tanker, om at komme ud i hele landet, for alvor opstod. Kunne København og Odense finde ud af noget, så kunne resten af landet også komme med i et familiemiljø, var tanken.

I det forår blev Kenneth Gregersen kontaktet af en nordmand, der stod i spidsen for blandt andet Liverpool FC’s Fodboldskoler i Skandinavien. Han var interesseret i et samarbejde og havde idéer til hvordan man fik etableret sig bredt i Danmark. Kenneth kontaktede Clark og kort efter sad de i møde med den norske chef.

De overvejede grundigt, om de skulle gå med i et samarbejde, men det ville også betyde, at man skulle ansøge om at blive officiel fanklub. Det var hverken Clark, Cillian eller Kenneth interesseret i. Men det afstedkom dog, at de tre i fællesskab begyndte at arbejde i retning mod drømmen om LFC Family Danmark - og i sommeren 2015 blev Family stiftet med Odense og København som de to første lokalafdelinger.

Herfra blev det muligt at oprette medlemskaber og samtidig påbegynde arbejdet med at få flere lokalafdelinger i spil. Først fik man Randers etableret. Herefter Esbjerg og Herning. I dag er LFC Family DK oppe på hele 12 lokalafdelinger og flere er på vej.

Antallet af medlemmer er også støt stigende. I starten af 2017 lå medlemstallet på omkring 550. Her op til Champions League-finalen var tallet meget tæt på at runde 2.000 registrerede medlemmer.

Kenneth Gregersen, der sammen med Clark og Cillian stiftede selskabet bag Family, er den der har ansvaret for lokalafdelingerne, kommunikerer med formændene i afdelingerne og står for samarbejdsaftalerne, man har indgået. Clark James tager sig til gengæld af den daglige drift af Family. Det vil sige aktiviteterne på den officielle Facebookside samt hjemmesiden.

Undervejs i dette forløb og denne proces, trådte Cillian Murphy ud af ejerkredsen. Dette skete henover sommeren sidste år og i øvrigt helt uden dramatik. Det kræver en enorm mængde af ressourcer, overskud og kræfter at stå i spidsen for så stort et foretagende og kræfterne rakte bare ikke længere. Derfor drives Family i dag kun af Kenneth og Clark.

Man har været så heldige at få rekrutteret Andreas Brøns Riise ind som chefredaktør på hjemmesiden, ligesom Daniel Sichlau nu står i spidsen for KopCast-projektet. KopCast er en podcast der optages hver evig eneste uge i sæsonen. Den varer typisk en times tid og oftest er Clark James medvært og samtidig ekspert, mens der så ved siden af er inviteret andre gæster i studiet.

Der er tale om en podcast kun for medlemmer af Family og lyttertallet er absolut tilfredsstillende. Indimellem gøres de også gratis, så alle kan lytte med og det afstedkommer ofte nye medlemskaber, da de danske LFC-supportere finder programmet spændende.

Der nørdes i studiet både med nedtakt fra seneste kamp og optakt til kommende kampe. ’Liverpool to the bone’, med andre ord. På hjemmesiden udsendes der ugentlig artikler fra en lille gruppe af tilknyttede skribenter. De uddeler karakterer ovenpå en kamp, skriver subjektive artikler og blogs samt analyser - og sørger i det hele taget for et godt flow på hjemmesiden.


Økonomien

Alt arbejde i LFC Family DK foregår på frivillig basis. Det betyder, at hverken Clark eller Kenneth tjener noget som helst på virksomheden. Det samme er tilfældet for chefredaktøren og skribenterne. Det er fortsat 100 procent frivilligt engagement og passion, der driver det store og stadig voksende foretagende.

Her i 2018 har det dog været nødvendigt at aflønne en medarbejder på det redaktionelle område, for at kunne følge med. Det er en helt naturlig udvikling af projektet, uden at det skal lyde som et kæmpe økonomisk foretagende, forklarer Clark James.

-Vi har en enorm stor gennemsigtighed i det arbejde vi foretager os i Family. Det er vigtigt for os, og vi gør det fordi vi har lyst. Når vi driver det hele som en virksomhed, så har vi naturligvis 100 procent styr på økonomien bag.

Clark ligger dog, som også nævnt indledningsvist, på ingen måde skjul på, at det er hans drøm at komme til at leve af Family-projektet. Det var håbet, at finalebegivenheden i lørdags kunne danne grobund for det, men det endte desværre ud i et (større) underskud. Det er dog ikke noget der slår Clark ud af kurs:

-For at være helt ærlig, så kan det ikke fjerne smilet på mine læber. Det var en legendarisk dag, som man - hvor romantisk det end lyder - ikke kan købe for penge. Jeg har aldrig smilet, grinet OG grædt så meget på én og samme dag. Det vigtigste for mig, var klart at vores medlemmer og fanbase, var tilfredse og at alle - som jeg selv - havde den fedeste dag og aften indtil videre her i 2018.Clark James under LFC Family-projektets foreløbige kulmination: Flere tusinde Reds kom ud af sofaen og så CL-finalen blandt medfans på Gladsaxe Stadion

Selvfølgelig er Family-projektet forbundet med økonomi. Eksempelvis er der brugt ret mange penge på en ordentlig online-del, der gik i luften for ikke særlig længe siden. En professionel hjemmeside og en app til iPhone er blevet udviklet og har allerede gjort Family endnu større.

Det er især indtægterne fra det store Europa League-finale arrangement i maj 2016 på Østerbro Stadion, der har gjort den del muligt. Her var der samlet 1200 mennesker til en kæmpe fodboldfest. En fest, der sluttede i skuffelse med 1-3 nederlaget til Sevilla.

Lørdag blev fodboldfesten så gentaget. Blot med en endnu større volumen. Gladsaxe Stadion dannede som bekendt rammen om et kæmpe storskærmsarrangement i forbindelse med Champions League-finalen mod Real Madrid. Et arrangement, der med undtagelse af endnu et 1-3 finalenederlag, endte lykkeligt og aldrig tidligere set mage på dansk jord.

-Kenneth og jeg arbejdede faktisk på det i 8 måneder. Da CL-kampagnen startede sidste år, sagde vi til hinanden, at Liverpool kommer i den her finale. Vi stod begge i Rom på Olympico efter slutfløjtet og kiggede på hinanden og sagde ‘så, nu kører toget’.

-Det var et kæmpe setup, vi lavede i lørdags og det er både vores håb og også vores indtryk, at alle, både medlemmer og ikke-medlemmer syntes det var den fedeste og vildeste kulisse. Vi synes selv vi gjorde vores og vi er toptilfredse med og stolte over det program vi fik strikket sammen. Med undtagelse af en større regnbyge ved starten på arrangementet, var vejrguderne med os og jeg er stadig 'over the moon' over i lørdags, og det på trods af nederlaget. 

-Det var en slags kulmination på 6 års arbejde. Ikke at det ikke fortsætter nu, tværtimod - men det var den første top der blev besteget - faktisk den anden efter Europa League-arrangementet på Østerbro Stadion - og med den fremtid vores Liverpool FC er på vej ud i, så er jeg sikker på, at vi kommer til at se at flere lignende arrangementer i de kommende år.

Der har vi ham igen: Entusiasten, ildsjælen, den unge mand med de vilde visioner og ambitioner på vegne af alle danske Liverpool-fans. (Kl)op(p)timisten, der tror på LFC og tror på Family-projektet, men som også har bevist, at han har noget at have det i. Ærekær i alt hvad han foretager sig.


Personlighed

Adspurgt om sin egen personlighed og hvem han er og hvad han står for som menneske,
svarer Clark:

-Jeg er ikke meget for at sætte ord på mig selv og om min egen person. Det vil jeg egentlig hellere lade andre om. Jeg kan dog sige, at jeg er et følelsesmæssigt engageret menneske. Jeg gør ikke noget halvt. Har jeg givet den lidt for meget gas i lidt for lang tid, siger jeg indimellem til mig selv, at nu drikker jeg ikke i de næste to måneder. Der er INTET, der kan få mig på andre tanker i den periode. Jeg overholder det 100 procent. Jeg er god til at sætte mig mål og overholde dem.

-Jeg synes også selv, at jeg er ret (om)favnende. Jeg udviser forståelse for de fleste og vil gerne, at folk ser på mig på samme måde. Jeg er empatisk og god til at dyrke mine bekendtskaber. Jeg er også i takt med, at jeg er blevet ældre, blevet langt mere bevidst om min egen rolle og hvad det er, jeg står i spidsen af.

Nærmere adspurgt om det fortæller Clark, at han i de sidste 3-4 års tid selv har skullet finde fodfæste i sin rolle som både virksomhedsejer og fodboldfan. Han kan ikke tillade sig i samme ombæring som tidligere at råbe skældsord, skeje helt og aldeles ud, når fansene fx. samles på Café Ludwigsen.

Her har han ansvar for, at folk opfører sig pænt på trods af alkohol i blodet, da det er ham, der i sidste ende står til ansvar overfor mulige skader og ødelæggelser.

-Det er klart, at jeg indimellem har leget ‘politimand’ - også overfor venner. Men i stedet for at konfliktoptrappe vælger jeg at omfavne det og føre god og saglig dialog med folk, der måske er gået en anelse for langt. På den måde lykkes det mig heldigvis for det meste at inkludere i stedet for at ekskludere - og jeg er blevet langt bedre til at finde rundt i hvad jeg skal gøre hvornår og i øvrigt også acceptere, at der indimellem ikke er ting jeg kan gøre mere ved.

-Det er en del af det hele, når man står i spidsen for noget som det her projekt, at ikke alle kan eller vil være tilfredse. Når det sker, tager jeg den saglige dialog og debat frem for at gemme mig eller afvise. Jeg synes faktisk, det i langt de fleste tilfælde, går godt og det jeg kommer længst med.

Bagsiden af medaljen kan nogle gange være misundelse eller utilfredshed, men det er meget sjældent, at Clark oplever det og han er sikker på, at det skyldes, at alle er med for det samme formål; nemlig passionen til, i vores øjne, verdens bedste og smukkeste fodboldklub.

Når vi nu er ved personlighed og Clark som menneske, så beskriver hans bedste ven siden gymnasietiden og ikke voldsomt Liverpool-fanatiske Casper Willumsen ham således:

-Først og fremmest er det egentlig utroligt, at Clark efter alt det han har været igennem som barn, er kommet så fornuftigt ud på den anden side som voksen og med så kvikt et hoved. Vi har været venner siden gymnasietiden, og jeg erindrer, at vi til at starte med egentlig ikke kunne lide hinanden. Men så skulle vi sove i samme hytte på vores intro-tur, og siden da har vi hængt sammen i tykt og tyndt.

-Jeg vil nok fortryde, at jeg nu siger, at han faktisk er en inspiration for mig. Jeg har altid set på Clarks liv som ét stort kaos og med masser af rod. Men den målrettethed og vedholdenhed han udviser omkring Family, hvor han er ildsjæl helt ind i hjertet, den inspirerer mig i forhold til at finde ud af, hvad det er, jeg selv skal i mit liv.

At Clark beskriver sig selv som bredt favnende kan vennen gennem 10 år godt genkende.

-Clark er ufattelig loyal og trofast. Han har haft sit eget at slås med, men han lader aldrig sine venner i stikken. Han er meget omsorgsfuld.

-Han er yderst vellidt hos alle. Han er et trækplaster og et samlingspunkt, uanset hvor han er. Det tror jeg han selv er meget bevidst om. Han er enorm populær og suger venskaber til sig. Når han fungerer sådan, så gør det knap så meget at han taler som et vandfald og elsker at tale om både sig selv og andre.

Cillian Murphy giver også sit besyv med på Clarks personlighed:

-Jeg kan blot sige, at jeg ikke har mødt noget menneske i min levetid, som brænder så meget igennem for det de tror på, som Clark. Det er, selv fra sidelinjen, en fornøjelse at følge med i drengenes arbejde, og arrangementet i lørdags, hvor vi havde en fantastisk dag på Gladsaxe Stadion, viste at LFC Family DK virkelig er på vej op på de tinder som de fortjener.

Partner, makker og nu også nær ven, Kenneth Gregersen er fuld af lovord omkring Clark og beskriver ham som en lidt genert person, selvom det ikke virker sådan:

-Clark er vel nok det mest dedikerede menneske, jeg nogensinde har mødt i mit forholdsvis lange liv. Som person er han omgængelig med en speciel form for aura, som nogle måske misforstår som arrogance. Det er dog slet ikke tilfældet og os, der virkelig kender ham ved godt, at det nærmere er en form for generthed, der gør at folk kan misforstå det.

Kenneth fortsætter:

-Han har i de sidste 6 år brugt stort set al sin vågne tid på at servicere alle Liverpool-fans i Danmark uden at få en eneste krone for det, og det har han gjort, fordi det er det han brænder for! Det har også betydet, at han ikke har haft tid til for alvor at dyrke et privatliv, men det har han heldigvis lovet mig, at der skal laves om på i fremtiden.

-Meget gerne fra januar måned næste år, hvor vi i LFC Family håber at kunne ansætte ham minimum på deltid, således, han får et decideret ‘job’ at stå op til og ikke mindst et job han kan gå hjem fra og holde fri fra. Det med at holde fri er ikke nemlig ikke Clarks stærke side, og det er vi flere, der mærker på egen krop, da han ringer uafbrudt indtil han får sin vilje, og det gør han som regel.

Clark selv indrømmer gerne, at han er kontrolfreak og stædig. Han arbejder dog hen i retning af ikke længere at være det, men han er ganske bevidst om, at han er det for nærværende. Han er over år, ifølge ham selv, blevet bedre til at fralægge sig ansvar og stole på, at andre også er i stand til at klare en opgave. Det er noget Kenneth Gregersen genkender:

-Han er meget stædig og har stor tro på sine egne styrker, men er også blevet rigtig god til at lytte, så det er altid hyggeligt at have en fodbold- eller privat snak med ham. Han er MEGET ærlig, og det sætter jeg stor pris på. Det både omkring vores private og arbejdsmæssige forhold, men i særdeleshed overfor alle vores mange medlemmer i Family.

-Han er, ligesom jeg selv, meget opsat på at yde den absolut bedste service og sørger for, at alle medlemmer og øvrige Liverpool-fans får hvad de har ‘betalt’ for - ligesådan med alle de gratis følgere, vi har.

De to har efterhånden udviklet et unikt partner- og venskab. De er nærmest som far og søn. Clark titulerer Kenneth som ‘far’ og Kenneth kalder ham sin store søn. De ligner nemlig, ifølge Kenneth, hinanden på rigtig mange områder.

-Jeg sagde til ham for nogle måneder siden, at jeg aldrig tidligere har oplevet at arbejde sammen med én, hvor jeg kan stole 100 procent på, at en given opgave, bliver udført til punkt og prikke, og det er altså en sand fornøjelse. Vi har et slags ‘had-kærligheds’-forhold til hinanden - heldigvis i langt overvejende grad, et ægte kærlighedsforhold og det er også
derfor at Clark - apropos Liverpools fantastiske slogan ‘You’ll never walk alone’, aldrig nogensinde, i den tid jeg er i live, kommer til at gå eller at stå alene. Jeg har den største respekt og en ligeså stor ubetinget kærlighed til den dreng.


Far & søn – Kenneth Gregersen i en af mange ømme stunder med Clark James

Fremtiden kommer som nævnt, formentlig til at gå med projektet omkring LFC Family DK. Ifølge en artikel i Politiken findes der 260.000 danskere på Facebook med interesse for Liverpool FC - og dermed er der fortsat masser af potentiale til at udvikle på koncepterne i projektet og blive endnu større, end det allerede er tilfældet.

Clark James runder selv den tre timer lange session af og bringer dermed, meget symptomatisk for ham, de sidste sætninger frem, ved at sige:

-Det vil glæde mig helt enormt, hvis jeg en dag kan leve af Family. Jeg har altid været meget flyvsk i forhold til interesser og til at knytte mig noget specifikt. Men det er ekstremt anderledes med Family-projektet. Jeg har aldrig en dag, hvor jeg ikke gider. Jeg tænker Family fra jeg vågner, til jeg går i seng, og det håber jeg kommer til at fortsætte de næste mange år af mit liv.

Ildsjælen har talt.
Kunne du lide denne artikel?
Seneste nyheder