ENDNU EN TRANSFERSAGA: HAR LIVERPOOL SPILLET SINE KORT RIGTIGT?


  • NÆSTE KAMP
  • FLERE STATISTIKKER


ENDNU EN TRANSFERSAGA: HAR LIVERPOOL SPILLET SINE KORT RIGTIGT?


Fredag blev til lørdag blev til søndag, og dermed er den deadline, den franske landstræner Didier Deschamps har sat for sine VM-spillere for at få klubskifter i hus, overskredet.

Tilbage står et forvirrende og uskønt forløb i Liverpools bestræbelser på at hente Lyon-anfører Nabil Fekir, der er udset til at spille en nøglerolle som holdets nye kreative omdrejningspunkt.

For for alvor at kunne vurdere, om Liverpool har gjort det rigtige, er man næsten nødt til at kende detaljerne i den nye aftale, Liverpool lagde på bordet efter det famøse lægetjek.

Var det bare et spørgsmål om, at en større del af overgangssummen var afhængig af, hvor mange kampe han spillede, kan jeg for så vidt godt forstå, at Lyon trak håndbremsen.

For hvad hvis manden brækker benet eller får en anden langvarig skade, som intet har at gøre med det knæproblem, det andet lægetjek efter sigende viste? Er det så fair, at Liverpool slipper billigere end den pris, man alt andet lige havde givet håndslag på?

Hvis man ville have en klausul ind, hvor man slipper billigere, hvis Fekir misser kampe på grund af det knæproblem, Liverpool mener at have fundet - hvem skal så vurdere, om skaden vitterligt er relateret til det problem?

Sandsynligvis får vi ikke de detaljer lige foreløbigt, og derfor er det svært som udenforstående at vurdere, om Liverpool har ageret rigtigt. Jeg vil alligevel forsøge, med ovennævnte forbehold, at gøre en foreløbig status.

 

Liverpool med gode kort på hånden


Den er overordnet - måske lidt overraskende - at Liverpool, tilsigtet eller utilsigtet, har vundet første runde. Det var hele tiden Lyons udgangspunkt, at man ikke ville sælge før VM. Var Fekir skiftet inden 1. juli, ville det være første gang siden Dejan Lovren i 2014, den franske klub havde solgt en spiller inden den dato. Det var der to grunde til:

1. Dels vil man gerne have salget med i regnskabet for den nye sæson, der officielt starter 1. juli. Dette års regnskab ser med salgene af Tolisso og Lacazette allerede godt ud, og som børsnoteret selskab ser overskud i fortløbende sæsoner bedre ud end kæmpeoverskud i 17/18 og underskud i 18/19.

2. Dels vil man, naturligvis, gerne have slutrunden overstået. Får Fekir et fantastisk VM, øger det interessen for spilleren, og det presser naturligvis prisen op.

Nu får Lyon sin vijle, men på helt andre betingelser, end de havde forestillet sig. Spilleren har allerede haft Liverpool-trøjen på og lavet sit første interview som ny spiller i klubben. Head turned - tjek. Samtidig ved hele Fodboldeuropa nu, at han måske har et problem med knæet.

Fekir har to år tilbage af sin kontrakt, så skal man have de helt store summer for ham, skal man sælge i dette vindue. Liverpool har desuden stadig to måneder til enten reelt at gå på jagt efter et alternativ eller sætte rygter i søen for at presse Lyon.

Endelig er der stadig mulighed for at gå tilbage til taktiktavlen og ryste brikkerne, inden pre-season starter. Med købet af Fabinho og Keita har Klopp muligheden for at gå over i den 4-2-3-1, han havde så stor succes med i Dortmund.

Det er en meget fleksibel formation, og vores offensivspillere er i forvejen alsidige. Vi kan for eksempel gå på jagt efter en kreativ fløj og rykke Salah ind bag Firmino. Vi kan også rykke Firmino ned bag en ny angriber. Det er ikke en ønskesituation, men det er en mulighed.

Spilleren vil til Liverpool, og Lyon er nok bekendte med tilfældet Van Dijk. Vi går ikke væk. Vi har tid til at vente på vores mand, og en manager, der kan finde løsninger, indtil vi får ham.
 

Bagsiderne

 

Det betyder stadig ikke, at Liverpool ikke kan nå at tabe krigen. Den største risiko er naturligvis, at Fekir får en lang, glorværdig og relativt skadesfri karriere andetsteds.

Så kan de medicinske bekymringer være nok så berettigede - Liverpool vil stadig komme til at se enormt dumme ud. Endelig kan denne transfersaga ikke ses løsrevet fra den netop overståede sæsons to tilsvarende angående Virgil van Dijk og Phillippe Coutinho.

Liverpool-fans verden over drog et lettelsens suk og statuer af sportsdirektør Michael Edwards blev foreslået opført, da man uden dikkedarer og i al ubemærkethed lukkede aftalen om ombejlede Fabinho meget tidligt i transfervinduet. Den goodwill trækkes der alvorlige veksler på nu, hvor samme fans sidder med en ubehagelig ”åh nej - ikke nu igen”-følelse.

Tilføjelsen af Fabinho bidrog til at styrke det momentum og den positive stemning, der er i klubben efter Champions League-finalen. Vi bygger på. We mean business. Tilføjelsen af Fakir skulle yderligere forstærke de to ting, men nu er der sået tvivl. Og Liverpool har helt selv - som i tilfældet Van Dijk - besluttet, at så meget af forløbet skulle blive kendt i pressen.

Desuden er der spørgsmålet om Liverpools anseelse i fodboldverden. Ret mig, hvis jeg tager fejl, men jeg kan ikke huske et tilsvarende forløb. Et lægetjek er som regel der, hvor man siger ’go’ eller ’no-go’ til en handel - ikke en anledning til at prutte om en allerede fastsat pris.

En spillers tidligere skadeshistorik er en af faktorerne, der er på bordet, når man bliver enige om overgangssummen. Dermed ikke sagt, at lægetjek ikke kan vende op og ned på en transfer og ikke skal tages alvorligt.

Fra den hjemlige andedam har vi eksemplet på Emil Larsen, der dumpede lægetjekket og dermed ikke fik sin transfer fra OB til Brøndby. Det blev vidt og bredt latterliggjort. I dag er han fodboldinvalid.

Men igen: Det var en anledning til ikke at trykke ’godkend’ på Dankort-transaktionen - ikke til at diskutere det aftalte beløb, der stod på displayet.

Sidste sæson kostede vi næsten en nedrykning til en mindre Premier League-klub, fordi vi ’unsettled’ deres anfører. Denne sæson kan det ende med, at vi bruger et uskønt forløb til at presse prisen på en - med den astronomiske engelske tv-aftale in mente - relativt set fattig fransk klubs ditto.

Vi har tidligere været alt for flinke på transfermarkedet, det medgiver jeg, ligesom Edwards’ modstander i pokerspillet, Lyon-præsident Jean-Michel Aulas ikke er bange for at bruge beskidte kneb.

Men jeg holder af klubben, og derfor går jeg (måske også for meget) op i, hvad folk tænker om den. Lige nu sidder jeg med en følelse af, at vi er fodboldverdens svar på den gamle, rige dame i Irma, der vil have rabat på flåede tomater, fordi der er en bule i dåsen. Efter den er slået ind på kasseapparatet.

Jeg er helt med på, at der er meget stor forskel på de forholdsregler og risikovurderinger, man skal tage, når man køber en dåse tomater og en fodboldspiller til en halv milliard. Men endnu engang fremstår vi som lidt for smarte og klar til at efterlade en spiller i stikken.

Bruger vi de gode kort, vi - tilsigtet eller utilsigtet - har fået på hånden til at lande Fekir til en favorabel pris, og han ender med ikke at have nævneværdige skadesproblemer, vil vores forargelse, når Barcelona sender profiler i pressen med ros af Salah, klinge hult.
Kunne du lide denne artikel?
Seneste nyheder