EN STEMME UDEFRA: BURNLEY ?>


  • FLERE STATISTIKKER


EN STEMME UDEFRA: BURNLEY


Så skal vi en tur til Lancashire-området i Nordvest England, der blot er 65 kilometers kørsel fra Liverpool. Her støder vi på Burnley Football Club og deres hjemmebane Turf Moor. Det er en af de få midtuge kampe i Premier League, hvilket vi skal være glade for, da det kun er tilladt at sende én livekamp på hverdage.

I dette tilfælde har man valgt at vise et opgør, der spilles blot 30 kilometer fra Burnley, nemlig Manchester United v. Arsenal. Forstå det, hvem der kan.

Turf Moor, med plads til 21.401 tilskuere, er et intimt stadion med masser af nostalgi. Faktisk har Burnley FC spillet der siden 1883, hvilket gør Turf Moor til det stadion der har været spillet fodbold længst tid på, blandt alle 49 hold der har optrådt siden Premier League starten i 1992.

Turf Moor lægger græs til Burnleys 7. hjemmekamp i denne sæsons PL, mens det er Liverpools 8. udebanekamp. Burnley har blot vundet to gange hidtil i sæsonen, heraf en på hjemmebane. Det skete i september hvor vores lørdags-modstander fra AFC Bournemouth blev besejret med hele 4-0. Derudover har de spillet tre kampe uafgjort, heraf en enkelt på Turf Moor mod Huddersfield (1-1) - hvilket betyder blot 4 point ud af 18 mulige i de 6 hidtidige hjemmeopgør.

 

Senest var Rafa Benitez' kriseramte Newcastle forbi og vinde 2-1 på intime Turf Moor

 

Dermed har The Clarets blot sikret sig 9 point i sine første 14 kampe, efter 2 sejre, 3 uafgjorte og hele 9 nederlag. Det rækker til en aktuel placering under nedrykningsstregen som nummer 19 ud af de 20 hold, hvilket må siges at være tæt på en katastrofe og en kæmpe overraskelse ovenpå sidste sæsons flotte 7. plads, der gav dem kvalifikation til Europa League, hvor de dog røg ud til Olympiakos i sidste kval-runde.

Liverpool er som bekendt stadig ubesejret og aktuelt placeret som nummer 2 i ligaen med blot to point op til nummer 1 fra Manchester City, mens man til gengæld er 5 og 6 point foran forfølgerne fra Chelsea, Arsenal og Tottenham i den tætte kamp om næste sæsons Champions League-billetter.

I alt 36 point har Klopps tropper samlet sammen i de første 14 runder, hvilket er det højeste antal point nogensinde for The Reds i Premier League.

 

Burnley FC

På managerposten i Burnley finder vi den karismatiske Sean Dyche. Manden med den hæse stemme. Han kom til Burnley, efter et kort ophold hos Watford og lidt senere omkring det engelske U21-landshold, i oktober 2012. Han har sidenhen to gange ført holdet op i Premier League, men har dermed også præsteret en enkelt nedrykning med dem.

Som førnævnt førte han holdet til en 7. plads i sidste sæson. Det bedste sæsonresultat for Burnley siden en 6. plads i 1974. Sean Dyche (47) underskrev tilbage i januar en ny kontrakt, hvilket fastholder ham i Burnley frem til 2022, såfremt ledelsen da ikke afskediger ham forinden.

Dyche er først og fremmest kendt for at skabe sit helt eget fodboldhold, der typisk består af hårdtarbejdende og solide boldspillere. Der er nemlig ikke voldsomt mange penge at handle for i Burnley, så der skal andre værdier i spil, for at holde klubben oppe i Premier League.

Det er et ganske sammentømret mandskab, som Dyche har fået stykket sammen, og i sidste sæson så man ham høste frugterne af det hårde arbejde. Når man ser på denne sæson, så må vi dog nok også erkende, at holdet overgik sig selv voldsomt i den forgangne.

Burnley er uden sammenligning, det mest britisk spillende hold i hele Premier League. Som regel er der 8-10 britiske spillere i startelleveren - og de mest kendte udlandske navne begrænser sig til belgiske Steven Defour, islandske Johann Gudmundsson og New Zealandske Chris Wood.

 

Skadesplagede Steven Defour er en af få spillere i Burnley med et fodboldry, der rækker ud over de britiske øer

 

I sommerens transfervindue købte Dyche blot to spillere af nævneværdig betydning. Fra Derby County ankom den tjekkiske angriber Matej Vydra, mens centerbacken Ben Gibson kom til fra Middlesbrough. Altså to indkøb fra The Championship, som da også er den liga, Dyche oftest køber ind i.

Vydra har fået lidt optrædender hist og her, mens Gibson stort set har været skadet siden sin ankomst. Det kan virke påfaldende uambitiøst, at der ikke handles mere ind - men omvendt sagde man heller ikke farvel til spillere af betydning fra successæsonen 2017/2018.

 

Statistiker og H2H

Burnley er en gammel dame i engelsk fodbold og det allerførste møde mellem LFC og The Clarets fandt sted helt tilbage i 1894, hvor det endte 3-3 på Turf Moor.

Det er blevet til hele 118 møder i alt mellem de to hold - inklusiv 8 kampe under 1. Verdenskrig i Lancashire-turneringen samt 8 kampe under 2. Verdenskrig i den såkaldte North Region War League. Endvidere er det blevet til 14 opgør i FA Cuppen og 6 opgør i Liga Cuppen, disse er ligeledes er talt med ind under de 118 kampe.

Ikke overraskende er det Liverpool, der er bedst indbyrdes, omend det ikke er en modstander, som The Reds har for vane at trampe henover:

Liverpool-sejre: 53

Uafgjorte: 28

Burnley-sejre: 37

I Premier League-æraen er det blot lykkes for Burnley at slå Liverpool en enkelt gang. Det var det åndssvage 2-0 nederlag i august 2016, hvor Sam Vokes sparkede bolden ind bag Mignolet allerede i det 2. minut, en chokstart som Liverpool aldrig rejste sig fra.

Seneste kamp mellem de to endte til gengæld med en lykkelig udgang. På årets første dag dukkede Ragnar Klavan op blandt venner og fjender dybt inde i overtiden og bragte Liverpool til sejr med sin scoring til 2-1 til ekstatisk jubel fra The Travelling Kop.

 

Oh could he play

 

Jürgen Klopp mod Burnley

Siden Jürgen Klopps ankomst for godt 3 år siden har han medvirket i 4 kampe mod de Bordeaux-farvede. Det startede som nævnt med nederlaget i 2016. Herefter blev det til en 2-1 sejr i marts 2017 på Anfield, mens det blot endte 1-1 samme sted i september 2017, inden sejren 1. nytårsdag.

5-5 hedder målscoren under Klopp - og noget kan tyde på, at Burnley bestemt ikke er Klopps yndlingsmodstander.

 

Vi skal holde øje med

Burnley spiller som oftest systemet 4-4-1-1 eller alternativt en traditionel 4-4-2. Sean Dyche sværger som regel til de samme spillere og bytter ikke voldsomt meget ud.

Når de spiller med en enkelt mand på toppen, så er det typisk Sam Vokes, der ligger i front. Han er også Burnleys topscorer med 3 scoringer i PL. Så det er først og fremmest manden, som van Dijk & Co. skal sørge for at holde snor i.

Skulle de stille med to angribere på toppen, så går den anden plads til enten Ashley Barnes, der har nettet 2 gange, eller måske Chris Wood - manden der scorede i 1-1 kampen på Anfield for lidt mere end et års tid siden.

Bedste Burnley-spiller i sæsonen må siges at være islandske Johann Gudmundsson. Han er fast mand på den venstre midtbane og har foruden sine 2 mål også assisteret hele 4 gange, hvilket gør ham til Burnleys stærkeste offensive kort og en mand der skal være fokus på.

 

Gudmundsson er det kreative omdrejningspunkt for Burnley - men er lige som resten af holdet ikke lige sådan at rykke rundt på

 

Fast keeper i buret er Manchester City-legenden Joe Hart, der efterhånden er i sin karrieres efterår. På trods af at have indkasseret hele 29 mål har han været en af Burnleys bedste i denne sæson, hvilket er ganske sigende for den svage sæsonstart.

Som en af de to centerbacks er engelske Ben Mee selvskrevet. Han bærer også anførerbindet i Tom Heatons langvarige skadesfravær. Han partneres som oftest med irske Kevin Long eller James Tarkowski, der i dette efterår også har fået debut på det engelske landshold.

 

Ens stemme udefra: En Clarets-supporters synspunkter

Burnley-fans i Danmark? Tja, måske findes der en et eller andet sted, men det er ikke inden deadline lykkes at opstøve ham eller hende inden for Danmarks egen grænse.

Derfor er vi denne gang taget en tur til Norge, hvor vi har fundet den 36 årige Simon Rønneberg. Se, det lyder da nogenlunde dansk. Simon Rønneberg blev Burnley-fan omkring år 2000. Årsagen var noget så usædvanligt som et fodboldmanagerspil på computeren, nemlig Championship Manager.

Simon blev træt af at vinde alt med Monaco, Juventus, Real Madrid og Boca Juniors og besluttede sig for, at han ville prøve med et engelsk hold, der ikke var blandt de store. Han gik efter et fedt navn og en lækker spilledragt, og valget faldt på Burnley Football Club. Derefter begyndte han at sætte sig ind i klubbens historie og har udbygget sin kærlighed til The Clarets lige siden.

I Norge har Burnley FC to supporter-kanaler. Den ene er hjemmesiden burnleyfc.no som Simon Rønneberg styrer, mens den anden er for skandinaviske supportere. Tilsammen har de pt. 85 medlemmer. Så det er fair at konkludere, at Burnley FC ikke er de største i Norden.

Simon Rønneberg var straks fyr og flamme på at være behjælpelig med at besvare vores spørgsmål og optræder dermed som denne rundes udgave af ‘En stemme udefra’:

 

Burnley har fået en dårlig sæsonstart og er under nedrykningsstregen her efter 14 kampe. Hvad er der gået galt i forhold til sidste sæsons flotte 7. plads? Hvad er det der ikke fungerer? Er du selv overrasket? 

Ja vi har fået en forfærdelig sæsonstart. En ting som med sikkerhed ikke har fungeret er formationen med blot en enkelt angriber på toppen i 4-4-1-1 eller 4-5-1. For at det skal fungere med en enlig angriber, så må vi have en Zlatan/Drogba/Lukaku-type deroppe. Men vi har Wood og Vokes eller Barnsley.

En anden ting, som ødelægger det for os, er at vi ikke har nogen plan B eller plan C. Det er alt for forudsigeligt, og de andre hold ved, hvad vi kommer med. Jeg tror, at kampen i lørdags mod Crystal Palace var første gang nogensinde, hvor Sean Dyche udskiftede en spiller i pausen - og han har altså været her i over 5 år ...

Mange fans har også klaget over vores transfervindue. Vydra og Gibson var ikke første- eller andetvalg, og selvom de begge er dygtige spillere, så giver ingen af dem os noget, vi ikke har haft før - undtagelsen er måske Vydras kreativitet. Derudover så spiller de samme spillere næsten hver gang. Fint for dem, fordi de internt bliver bekendt med hinandens kvaliteter, men det er endnu finere for vores modstandere, som altid ved hvad og hvem, det er de møder.

Det, jeg er mest overrasket over, er hvor tidligt på sæsonen det er gået galt. 

 

Har ledelsen og supporterene stadig troen på at manager Sean Dyche er den rette mand på posten eller er han fyringstruet? Hvor stor en stjerne har Dyche i spillertruppen? 

Ledelsen har fortsat tillid til Dyche og tænker langsigtet. Dyche har ikke fået mange penge at at bruge på nye spillere. Det er gode penge på regnskabet. Samtidig er Burnley en lille klub og må også tænke på et liv udenfor Premier League.

Flere og flere supportere begynder at spekulere i, om det er på tiden med et skifte på managerposten. Kritikken omkring, at Dyche ikke har nogen plan B elller C og spiller forudsigeligt, er tiltagende. Gameplanen, eller mangel på samme, holder spillerne tilbage, og det virker mest af alt som om, at Dyche ikke for alvor har mere at give af.

Han fik Burnley op i Premier League to gange og klarede også at blive oppe, men nu ved alle vores modstandere, hvad de kan forvente af et hold med Sean Dyche som manager. Det er en svaghed.

 

Det er svært at finde en grimasse, der kan passe, i Burnley for tiden

 

På den anden side, så er han den bedste manager Burnley har haft i de sidste 50 år. Jeg har set alle Burnley-kampe i denne sæson, og det virker som om, at spillerne ikke længere køber alt det, Dyche siger. De er absolut i god træning og har en ganske udmærket kondition, men man kan se, at de ikke tror på hans taktik længere. Den har fejlet alt for mange gange i denne sæson. Spillerne er dog heller ikke helt uskyldige, og faktisk er Dyche ganske velrespekteret i spillertruppen.

 

Det er blevet til blot 2 sejre og 3 uafgjorte so far samt exit fra EL-kvalen og exit fra Carabao Cuppen. Hvad er ambitionen nu? Det er vel at undgå nedrykning, eller tror du på mere end det? 

Ja - og så tilføj 9 nederlag oveni ... Kampen mod Newcastle for halvanden uge siden blev beskrevet som et såkaldt 6 points-opgør, og der havde vi ikke engang rundet den 1. december endnu.

Jeg tror ikke, der er nogen ambitioner tilbage. Der er ét eneste mål fra nu af: Overlevelse i Premier League. Jeg tror, det bliver enormt svært, men dog muligt. Der er fortsat mange point at spille om.

 

Hvordan ser du Liverpool i sin nuværende forfatning? Tror du på overraskelsen eller tror du vi bliver for stor en mundfuld for jer på Turf Moor?  

Manchester City eller Liverpool kommer til at vinde denne sæsons Premier League. Vores møde med Liverpool kommer til at blive en ren nedslagtning, og jeg bliver glad, hvis vi kan undgå at lade mere end 3 mål gå ind på os, især med tanke på at Mané, Firmino og Salah er ved at genfinde målformen.

Sådan som Burnley spiller i år, så får Liverpool 3 gratis point på Turf Moor. Den eneste måde, vi kan vinde kampen på, er, hvis I stiller med et hold af B-spillere eller jeres U21-hold. Så har vi muligvis en chance.
Kunne du lide denne artikel?
Seneste nyhederBliv medlem - FRA KUN 25,- pr. måned