SOMMERINDKØB BØR AFHÆNGE AF TROFÆHØSTEN ?>


  • FLERE STATISTIKKER


SOMMERINDKØB BØR AFHÆNGE AF TROFÆHØSTEN


Til sommer bør Jürgen Klopp have to indkøbslister klar til Michael Edwards: En diskret liste som alene rummer navne, der erstatter udgående spillere og bevarer styrken i bredden, og en anden mere pompøs liste, der også prydes af et ægte stjernenavn i toppen.

Hvilken en af dem, Edwards skal købe ind efter bør afhænge helt af om maj måned byder på pokalfest på Merseyside. Om sæsonen slutter med fest eller ej er nemlig helt afgørende for det humør, spillerne møder ind med igen når de har været en tur på stranden.

På overfladen er fodbold et fysisk spil, hvor 22 mand jagter en bold på en stor græsplæne, sådan som hadere af det smukke spil ofte ynder at formulere det. I virkeligheden foregår der meget mere.

Fodbold tabes og vindes i høj grad mellem ørerne og det mentale er afgørende – både i den enkelte kamp, over et forløb af kampe og over hele sæsoner.

Jeg er stor tilhænger af ordet ”momentum” inden for fodbold og jeg mener næsten ikke, at betydningen af netop momentum kan overvurderes. Under kampe sidder man tit med tanken om at Liverpool skal ”score i sine gode perioder” og ”snøre sækken”.

Begge dele er et udtryk for, at holdet skal udnytte sit momentum . Set over et længere forløb kan en uvelkommen landsholdspause ødelægge et godt momentum og et hold i medvind tager i høj grad en sejr med ind i næste kamp.

Et toptrænet, super-professionelt fodboldmandskab som Liverpool bliver hverken bedre og dårligere fra uge til uge. Det mentale – og holdets momentum – er med andre ord helt afgørende for præstationerne.

Det er i min forståelse af fodbold også helt afgørende, når vi ser på hvordan en ny sæson skal afløse den, vi snart kan se slutningen på.

 

Kan få brug for mentalt kick

Set i det lys synes jeg at de seneste dages snak om Liverpools planer i sommerens transfervindue interessante. Meldingerne går på at Klopp er så tilfreds med den nuværende trup at han ikke planlægger nye indkøb i stjernekategorien denne sommer.

Krudtet er brugt på at forlænge kontrakter med så godt som hele den nuværende stamme på holdet. På den måde kan man sige, at Klopp er tilhænger af at sammenhængskraft bæres videre fra sæson til sæson. Det er et forsøg på at opretholde momentum ved at man ikke skal starte forfra og bygge konstant op på ny.

Som udgangspunkt er jeg helt enig med Klopp i denne tilgang. Så længe vores stjerner trives i klubben og tror på projektet, ser jeg det som uvurderligt at de alle har underskrevet lange, stabile kontrakter.

Og jeg synes, der er grund til at tro på, at holdet rent fodboldmæssigt kan blive endnu bedre. De har allerede vist, at de både mestrer kaos-fodboldens heavy metal og den mere kontrollerede tilgang til spillet.

Mentalt kan jeg derimod have mine betænkninger ved at sende truppen stort set uforandret ind i næste sæson i tilfælde af, at Liverpool slutter året uden trofæer.

Hvis vi vinder enten Premier League eller Champions League – eller sågar begge dele – så tror jeg at truppen vil komme flyvende fulde af selvtillid ind i næsten sæson hvis Klopp blot erstatter udgående spillere og køber nødvendigt ind til bredden.

Jeg frygter ikke, at mandskabet allerede efter denne sæson vil være mæt. Jeg tror derimod, Liverpool høj på pokal-rus vil buldre videre, mere løsslupne og selvtillidsfulde end hidtil, for at vise alle, hvor gode de er.

Hvis Liverpool til gengæld igen ikke vinder Champions League trods flotte præstationer undervejs og hvis holdet spiller en nærmest fejlfri sæson i Premier League og alligevel ikke vinder mesterskabet – så tror jeg at turen op på hesten bliver helt ulidelig hård.

Hvis Liverpool ender med at gå igennem sæsonen uden at vinde noget, så tror jeg at den mentale udfordring bliver den absolut største frem mod næste sæson. Det er jo – som sagt – ikke fordi Salah, Mané og alle de andre fra den ene dag til den næste, eller fra den ene uge til den næste, ikke længere er blandt verdens bedste.

I lige netop dén situation mener jeg, at et enkelt top-sultent stjerne-indkøb kan give truppen lige netop det nødvendige mentale spark bagi som vil forny troen på projektet så holder kan give trofæ-jagten et nyt skud næste sæson. Bliver en trofæ-løs sæson efterfulgt af et Tottenham’sk profil-løst transfervindue, så frygter jeg en negativ mental reaktion.

Vinder Liverpool derimod en, eller sågar to pokaler, så kan Klopp roligt sende de samme drenge på græs igen næste år. De vil tage masser af momentum (der var den igen) med sig.

Jeg mener derfor, at vores tyske chef bør vente til sæsonen er slut med at lægge sig helt fast på om den store tegnedreng skal forblive i baglommen sommeren over. Også selvom Klopp – uanset udfaldet på sæsonen – naturligvis har ret i, at vi har en stærk stamme, der skal bæres med ind i næste sæson.
Kunne du lide denne artikel?
Seneste nyhederBliv medlem - FRA KUN 25,- pr. måned