Sadio ManÉ - Liverpools nye nr. 10 ?>


  • FLERE STATISTIKKER


SADIO MANÉ - LIVERPOOLS NYE NR. 10


Mine forventninger til den kommende sæson er tårnhøje, og jeg er overbevist om at Liverpool kommer til at blande sig helt fremme i top striden. Der er særligt en spiller jeg regner med løfter sit niveau til nye højder, og det er Sadio Mané. Hvorfor kommer jeg ind på senere, men vi starter med et tilbageblik på sidste sæson. 

Sæsonen 17/18 

Liverpool har en af de mest potente front-trioer i Europa, men i den seneste sæson kom Sadio Mané ofte til at stå lidt i baggrunden af Firmino og ikke mindst Mo Salah. For alt imens Firmino udviklede sig til en af de mest komplette angrebsspillere i Europa, scorede Salah mål på samlebånd og havde den bedste debutsæson i Premier Leagues historie. 

Mané var ellers flyvende i starten af sidste sæson, hvor han lagde ud med at score i Liverpools 3 første kampe. Han virkede ustoppelig og blev endda kåret til månedens spiller i Premier League, i august. Herefter startede en længere nedtur, som begyndte i starten af september, da han blev vist ud i kampen mod Manchester City på Etihad.  

I midten af første halvleg jagtede Mané en lang bold på Citys banehalvdel, og ramte Ederson i hovedet med en højt løftet støvle. På det tidspunkt førte City 1-0 i en tæt affære, men efterfølgende knækkede holdet over og blev ydmyget 5-0. Udvisningen resulterede i 3 karantænedage.  

Kort derefter blev Mané skadet, og han missede derfor hovedparten af oktobers kampe. Resten af efteråret kæmpede han for at genfinde rytmen og lavpunktet kom i kampen mod Everton, hvor han blev beskyldt for at være for selvisk. Det skete efter han brændte en chance, hvor Salah var i en bedre position, helt fri foran målet.  

Afbrænderen og den efterfølgende reaktion fra fansene, gjorde stort indtryk på Mané og Klopp så sig efterfølgende nødsaget til at give ham offentlig opbakning: 

“Sadio is a really nice person and he felt really bad about the situation against Everton”,“Sometimes these things happen and it takes a little bit of time. He didn’t apologise to me but I know him well enough and I can see it in him.” 

“He has had better games than his last two for Liverpool but there is no problem. It is completely normal. Things like this happen. There were two situations I think when he would have done completely different. In the last game, there was a nice long ball behind the line when he played a pass to Mo (Salah) with one touch. He could have controlled the ball, turned and been more or less alone in front of the goal.” 

Udover opbakningen, fremhævede Klopp det som også var historien om Manés efterår - de forkerte beslutninger. Det virkede til at Manés dårlige form og manglende selvtillid, resulterede i en tvivl, som udmøntede sig i spillet på banen.  

Klopps opbakning havde den ønskede effekt, og omkring årskiftet begynde Mané igen at blive kampafgørende, på trods af at han tydeligvis stadig manglede rytme i spillet. Rytmen kom gradvist tilbage i takt med hans selvtillid, og man begyndte igen at se ham genfinde den uforudsigelighed og evne til at sætte en mand af, som har kendetegnet hovedparten af Manés tid i Liverpool.  

Mané gjorde sig i særdeleshed bemærket i knockout fasen i Champions League, hvor han scorede 7 mål. Derudover scorede han 6 mål og lavede 3 assist i ligaen siden årsskiftet, og det vidner om et yderst produktivt forår. Kronen på værket kom, da Mané scorede Liverpools eneste mål i Champions League finalen. 

Mané sluttede sæsonen med en måltotal på 20, hvilket er det højeste antal han har opnået siden han kom til England i 2014. Samtidig er det 7 mål mere, end han formåede at score i sin debut sæson for Liverpool. Ikke dårligt, og slet ikke set i lyset af at han var i spillemæssig krise i næsten en tredjedel af sæsonen. 

Sidste sæson var i øvrigt første gang siden 87/88, at Liverpool havde 3 spillere der scorede 20 mål eller mere i samme sæson. Det er mildest talt imponerende. 

Form efter Coutinho 

Det er ganske påfaldende, hvor meget bedre Mané har været efter Coutinho blev solgt, og der kan faktisk ses en direkte forbedring i hans målsnit pr. kamp. Det samme gjorde sig gældende i august måned 2018, hvor Coutinho ikke fik spilletid grundet sin transfer-request dagen før sæsonstart. Her blev Mané, som tidligere nævnt, kåret  til månedens spiller i Premier League.   

I sæsonen 17/18 spillede Mané 14 kampe i Champions- og Premier League med Coutinho på holdet og 26 kampe uden. I de 14 kampe med Coutinho scorede Mané 4 mål, alt imens han scorede hele 16 når Coutinho ikke var med. Det giver et snit på 0,28 mål pr. kamp med Coutinho og 0,61 uden. Dvs. at hans scoringsnit var mere end dobbelt så højt, når Coutinho ikke var på banen samtidig.  

Det kan være en tilfældighed, men det kan også hænge sammen med, at de dækkede mange af de samme områder på banen. I deres første sæson sammen, spillede Coutinho som oftest falsk 11er, hvor han med udgangspunkt i venstreside, trak ind i banen og endte som 10ér, samtidig med at Mané spillede på højre kant.  

I sidste sæson lå Coutinho ofte som en blanding af 8er og 10er, med Mané på venstrekanten. Coutinhos var positioneret i venstreside af 3 mandsmidtbanen, og derved søgte han ind i mange af de huller som Firmino skabte. De samme huller som Mané normalvis også vil udnytte. Nu har Mané fået mere plads til at søge ind i banen, og han er atter blevet et af de offensive omdrejningspunkter på holdet.  

Bedre end Hazard 

For at fremhæve hvor god en spiller Mané egentlig er, er det nærliggende at sammenligne ham med Chelseas Eden Hazard, som har mange af de samme egenskaber.  

Hazard er, med rette, regnet blandt de bedste spillere i Premier League, og han den ubestridt vigtigste brik i Chelseas offensiv. Faktum er imidlertid at Mané har været mere målfarlig end Eden Hazard, set over de seneste 3 sæsoner.  

Siden 15/16 sæsonen har Hazard spillet 103 kampe, scoret 32 gange og har i gennemsnit skulle bruge 239 minutter på banen pr. scorede mål. I samme periode har Mané spillet 93 kampe og scoret 34 kasser, med et snit på 208 minutter pr. mål.  

Sammenligningen bliver endnu mere interessant med tanke på hvad der er i vente, for siden januar har de spillet nøjagtig den samme position – den falske 11er. Altså en fusion mellem den klassiske udfordrende fløjspiller og den kreative 10er. Fra denne position har Mané scoret et mål pr. 152 minut. Det tegner lovende, for den kommende sæson.    

Fremtiden   

Mané er den sidste af Liverpools frygtindgydende fronttrio, der endnu ikke har forlænget sin kontrakt. Det burde imidlertid være et spørgsmål om tid, for meldingerne går at forhandlingerne er positive, og ikke mindst på at Mané ønsker at forblive i klubben.  

At Liverpool anser ham som en nøglefigur, blev tydeligt da han fik tildelt trøjenummer 10, optil den kommende sæson. Mané lader til at være en spiller hvis form afhænger en del af ydre omstændigheder, og derfor er det vigtigt at han føler sig 100 % værdsat.  

10-tallet har en kæmpe signalværdi og det gives kun til særligt udvalgte spillere, som har en central rolle på holdet og kan noget ekstra. Det kan derfor få en positiv effekt på Manés præstationer, at han har fået netop dette nummer.   

I Liverpools setup har Mané alle muligheder, for at udvikle sig til en spiller i absolut verdensklasse, og han har nu både erfaring fra Champions League og en VM-slutrunde. Det kan i det hele taget blive afgørende, at store dele af holdet nu har erfaring for den største scene, i Liverpools jagt på trofæer.  

Mané er med sine 26 år i sin optimale fodbold alder og fysisk set, er han på toppen af sin formåen. Hvis Mané formår at bibeholde det samme flow, som vi så i starten og slutningen af sidste sæson, bliver han en af sæsonens helt store oplevelser.  

Mit bud er at han kommer til at score 25-30 mål i alle turneringer, og Mané bliver instrumental i vores jagt på City. This might be our season... 

YNWA 

    

 

 

    

 

 
 
Kunne du lide denne artikel?
Seneste nyheder

Bliv medlem - FRA KUN 25,- pr. måned